Húgyhólyag beültetés saját őssejtekből

Amerikai tudósok először hoztak létre őssejtekből egy teljes szervet, melyet utána visszaültették a betegbe.


Vesék és húgyvezeték fejlődési rendellenességek

Számos rendellenesség alakulhat ki a vesék fejlődése során. Lehetnek rossz helyen (ektópia), rossz helyzetben (malrotáció), összenőhetnek (patkóvese) vagy hiányozhatnak (vese agenézia).


Húgyhólyag fejlődési rendellenességek

Számos rendellenesség érintheti a húgyhólyagot. Előfordulhat, hogy a hólyag nem fejlődik ki teljesen, és a hasfal felszínén keresztül a külvilágba nyílik (extrófia).


A húgyhólyag fejlődési rendellenességei

A vesét, húgyutakat érintő, előzőekben taglalt eltérések esetén feltétlenül plasztikai műtétet kell végeznünk, amennyiben az elváltozás a későbbiekben veszélyeztetné a vizeletelválasztó rendszer funkcióját. A lehetőségekhez mért legjobb eredmény elérése érdekében műtétet még az irreverzibilis, vissza nem fordítható eltérések kialakulása előtt ajánlatos végezni. Ezért is feltétlenül fontos a rendellenességek időben történő felismerése. Mivel a gyermekek panaszaikat nem "felnőttesen" adják elő, fontos szerepe van a szülői megfigyelésnek, a közösségekben észlelt eltéréseknek. A gyermekorvos felismerése meghatározó lehet a későbbiekre nézve. A korai diagnózis azokban az esetekben is lényeges, melyeknél nem feltétlenül kell beavatkozni azonnal. Így ugyanis követhetőbbé válik a folyamat. Észlelhetjük annak tendenciáját. Az esetleges, kialakulható szövődmények elhárítása hatékonyabb lesz


Urológiai fejlődési rendellenességek

A húgyivarszervek fejlődési zavaraihoz gyakran egyéb fejlődési rendellenességek is társulnak. Kialakulásukban szerepet játszanak környezeti hatások (gyógyszerek, kémiai anyagok stb.), öröklődési tényezők, terhesség alatti megbetegedések. A fejlődési rendellenességeket akkor tudjuk legeredményesebben kezelni (természetesen azokban az esetekben, ha egyáltalán szükséges beavatkoznunk), ha az eltéréseket időben felismerjük. Ezért fontos, hogy az urológiai jellegű, a vesét, vizeletelvezető rendszert, valamint a férfi nemi szerveket (genitáliákat) érintő eltérések észlelése esetén a beteg (jelen esetben gyermek) minél előbb kerüljön urológushoz (gyermekurológushoz). A további teendők eldöntése már az urológus szakember feladata.


data-full-width-responsive="true">
hírdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop