Sérvek

A hasüregben lévő belek, illetve a hashártya, olyan pontokon, ahol gyengébb a hasfal ellenállása - ennek fejlődéstani magyarázata van - vagy nem záródott a sérvkapu, a hasűri nyomás fokozódásakor (székelés, erőlködés) ezeken a pontokon kitüremkedhet a külvilág felé. Ezek a sérvek többnyire láthatóak a laikusok számára is.

sérvek, lágyéksérv, köldöksérv, rekeszsérv | Legyen egészséges a gyermekünk! 1997 ;   SubRosa Kiadó | Molnár, Z.
Van azonban egy olyan sérv is, ami a rekeszizmon keresztül türemlik a mellüregbe (rekeszsérv), ez természetesen nem látható, és egészen más, sokszor inkább az evéssel, emésztéssel, étvággyal összefüggő panaszokat okoz.

 Köldöksérv

A sérvek közül a leggyakoribb előfordulású az újszülötteknél. A köldöksérv igen ritkán okoz gondot, rendkívül ritka a sérv kizáródása (a sérvtartalom nem húzódik vissza a hasüregbe magától, és külső segítséggel sem tudjuk visszahelyezni). Nagyon gyakran iskoláskorra meg is szűnik magától. Igazán komolyabb problémát a lányoknál okozhat, hiszen, amennyiben később állapotosak lesznek, az addig minimális, panaszt nem okozó köldöksérv fokozódhat.

Le kell-e ragasztani a köldöksérvet?

 Évekig vita volt a gyermekgyógyászok és a gyermeksebészek között a köldöksérv leragasztásáról. Mára a vita eldőlni látszik: a kisebb köldöksérvet érdemes megfelelő módon ragasztani, összehúzni a sérvkaput, ezáltal megállítani a sérvkapu tágulását. Így nagyon sokszor elkerülhető a későbbi műtét. Ezt a leragasztást gyermekorvos, gyermeksebész betanítja a szülőknek.

Mikor kell operálni?

 Műtéti megoldásra csak akkor van szükség, ha 4-5 éves korra nem szűnik meg, de addig nagyon fontos, hogy minél jobban megerősödjön a gyermek hasizomzata.

 Lágyéksérv

A lágyékban egy vagy két oldalon jelentkező duzzanat, mely nem feltétlenül látható állandóan, nemritkán csak néhány hetes korban jelentkezik először. Síráskor gyakrabban észrevehető és rendszerint könnyed masszírozással a sérvtartalom visszahelyezhető a hasüregbe. A lágyéksérv fájdalmat is tud okozni a babának, ezért nagyon sokszor csak a gyermek rendkívüli nyugtalansága, gyakori fájdalmas sírása jelzi a szülőknek, hogy valami nincs rendben. Az ilyen újszülöttnél fontos, hogy lehetőleg minél ritkábban jöjjön elő a sérv, minél kevesebbszer fokozódjon a hasűri nyomás (ne sírjon sokat, ne legyen székrekedése).

 Heresérv

Ilyenkor a herezacskóba kerül a vékonybél egy kis szakasza a lágyékcsatornán keresztül. Gyanújele a duzzadtabb, nagyobb herezacskók. Könnyen összetéveszthető az ún. vízsérvvel. A kettő elkülönítése szakember számára sem könnyű feladat, ráadásul nem ritka, hogya vízsérv mellett igazi heresérv is van. Lányoknál hasonló a nagyajakba türemkedő sérv.

Mikor kell orvoshoz fordulni a sérvek miatt?

 Amikor a szülők észlelik a tüneteket, keressék meg a gyermekorvosukat, s ő eldönti, hogy azonnal el kell-e menni gyereksebészhez, vagy hogy később is ráérnek-e megmutatni. Általában célszerű idejében megnézetni a sebésszel, aki betervezi - a gyermek és a sebész szempontjából - a műtét legkedvezőbb időpontját (technikailag könnyebb elvégezni a műtétet akkor, ha már egy kicsit nagyobb a baba).

Mikor kell azonnal gyermeksebészhez fordulni?

 Akkor, ha a frissen észlelt, vagy a már ismert sérv nem húzódik vissza a baba megnyugtatására, de az óvatos visszahelyező masszírozásra, vagy meleg vizes borogatásra sem, és a baba láthatóan szenved. Ezt nevezzük a sérv kizáródásának, ami azért igen veszélyes állapot, mert ilyenkor nemcsak a béltartalom tovahaladása szűnhet meg, hanem a beszoruló, nyomás alatt álló, ezért elégtelen vérkeringés miatt a bélfal oxigén hiányában elhalhat.

 Vízsérv

Valójában nem sérv. A here burkolatai között felszaporodó folyadék duzzadtabbá teszi a herezacskót. Amennyiben szakember látta az újszülött fiút, és heresérv biztosan nincs, akkor nyugodtan lehet várni, mert rendszerint egyéves korra magától felszívódik, nyom nélkül gyógyul. Jellemző, hogy vannak időszakok, amikor alig lehet észrevenni, máskor viszont jobban megduzzad.

| sérvek, lágyéksérv, köldöksérv, rekeszsérv
2003-01-06 21:32:31

Web Design & Development Prowebshop