Végtaghiányos gyerekek

Vizsgálják a francia egészségügyi hatóságok, hogy miért születik szokatlanul sok gyerek végtaghiánnyal az ország néhány vidékén.

végtaghiány, fejlődési rendellenesség | InforMed Hírek15   InforMed | Sándor, K.

Bár az esetek száma összességében nem túl nagy - a hatósági nyilvántartás szerint 15 év alatt 25 gyerek jött világra kéz, alkar vagy kar nélkül -, az ügy mégis nagy vitát váltott ki Franciaországban, mert az esetek néhány jól körülhatárolható vidékére - a nyugat-franciaországi Bretagne-ra és Loire-Atlantique megyére, továbbá a kelet-franciaországi Ain megyére - koncentrálódnak.

Ráadásul bizonyos jelek arra utalnak, hogy a nyilvántartás hézagos, az ilyen fejlődési rendellenességgel született gyerekek valós száma magasabb lehet.

A hatóságok teljes körű vizsgálatot ígérnek, amelynek eredménye három hónap múlva várható. Az eddigi tesztek semmiféle eredményt nem hoztak. Agnes Buzyn egészségügyi miniszter hangsúlyozta, hogy "egyetlen nyomot sem" hagynak kivizsgálás nélkül, és semmit sem fognak elhallgatni.

Egyes környezetvédők szerint valamely mezőgazdasági vegyszer lehet a születési hibák oka, mivel az esetek mind falusias területeken fordulnak elő, mások örökletes genetikai rendellenességre gyanakodnak, de mindez találgatás, a valódi okot egyelőre senki nem tudja.

Az 1950-60-as évekbe világszerte 12 ezer gyerek született végtaghiánnyal, mivel anyjuk Contergant, thalidomid hatóanyagú altatót szedett terhessége alatt. A botrány nyomán Franciaországban létrehozták a születési rendellenességeket figyelő ügynökséget (Remera), ennek egyik munkatársa figyelt fel az végtaghiányos újszülöttek átlagosnál magasabb számára az érintett térségekben.


| végtaghiány, fejlődési rendellenesség
2018-11-04 17:24:49


Újabb sikeres műtét a sziámi ikreken

A két és féléves Rabia és Rukia sikeresen átesett a speciális magyar tervezésű szövettágító implantátum rendszer beültetésén dr. Pataki Gergely plasztikai sebész,...


Budapesten a bangladeshi "sziámi ikrek"

A fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikerpár, akiknek a szétválasztását a világon egyedül a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvoscsapata vál...


Hazamentek a bhutani kislányok

Elhagyhatták hétfőn a kórházat a 15 hónapos bhutáni ikerlányok, akik több mint két héttel ezelőtt sikeres szétválasztó műtéten estek át Ausztráliában.


Végtaghiányos gyerekek

Vizsgálják a francia egészségügyi hatóságok, hogy miért születik szokatlanul sok gyerek végtaghiánnyal az ország néhány vidékén.


Bangladesi sziámi ikrek

Újabb sikeres műtétet végeztek el a fejüknél összenőtt bangladesi ikerpár szétválasztásán dolgozó magyar orvosok.