A passzív dohányzás kapcsolatban lehet a gyerekek viselkedési és tanulási zavarával

Azoknál a gyerekeknél, akik otthon passzív dohányzásnak vannak kitéve, nagyobb valószínűséggel jelentkezik tanulási és viselkedési zavar, mint társaiknál - állapították meg amerikai kutatók.

A felmérésbe több mint 55 ezer 12 év feletti amerikai gyereket vontak be, akiknek hat százaléka élt együtt dohányzó felnőttel. Az adatok szerint a passzív dohányzásnak kitett gyerekeknél nagyobb kockázattal jelentkezett figyelemhiányos hiperaktivitás zavar (ADHD), mint azoknál a társaiknál, akik dohányfüst mentes környezetben éltek.

Hillel R. Alpert, a Harvard Egyetem közegészségügyi karának munkatársa elmondta, hogy még az egyéb tényezők - így a szülők bevétele és iskolázottsági szintje - figyelembe vétele után is megmaradt a kapcsolat a passzív dohányzás és az ADHD megjelenése között.

A 2007-ben készült felmérésben a dohányzó szülők mintegy 20 százaléka bevallotta, hogy gyerekénél tanulási vagy viselkedési zavart állapítottak meg, míg a nem dohányzó szülők kevesebb mint kilenc százaléka állította ezt. Miután az egyéb befolyásoló tényezőket is figyelembe vették a kutatók, elemzésükben úgy találták, hogy a passzív dohányzás 51 százalékkal növelte az ADHD megjelenésének kockázatát a gyerekeknél.

Az eredmény ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a dohányfüst okozta a gyerekeknél a tanulási és viselkedési zavart, mert más tényezők is szerepet játszhattak - tette hozzá Alpert. Elképzelhető például, hogy azok a szülők, akik cigarettáznak otthonukban, nagyobb eséllyel küzdöttek maguk is tanulási és viselkedési zavarral. Az is elképzelhető, hogy a gyerekek már magzati korukban is dohányfüstnek voltak kitéve.
| passzív dohányzás, gyerek, figyelemzavar, tanulás, ADHD
2011-07-18 15:08:08
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop