A légszennyezés: elmebaj

Összefüggést mutatnak a légszennyezéssel a gyerekek és tizenévesek mentális betegségei egy svéd kutatás szerint. A légszennyezés viszonylag csekély növekedése is összefügg a pszichés zavarok számának jelentős növekedésével.

légszennyezés, elmebaj, mentalis betegség, gyerek | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

A British Medical Journal Openben megjelent tanulmány szerzői több mint 500 ezer, 18 év alatti gyereknél vizsgálták meg, mennyire vannak kitéve légszennyezésnek. Az adatokat összevetették a pszichiátriai betegségekre felírt gyógyszerek adataival: a vizsgált gyógyszerek spektruma a nyugtatóktól a pszichózisokat kezelő szerekig terjedt.

"A közlekedésből származó légszennyezés csökkentésével kevesebb pszichiátriai betegség lenne a gyerekek és a tizenévesek körében" - vélte a kutatás vezetője.

Egyre több bizonyíték utal arra, hogy a gyerekek különösen érzékenyek a levegő minőségére, részben azért, mert sokkal aktívabbak, így többet szívnak magukba a szennyezett levegőből, valamint azért, mert a fejlődő szervek sérülékenyebbek.

A légszennyezés Nagy-Britannia sok városában meghaladja a megengedett mértéket, becslések szerint ez 40 ezer ember halálát okozza évente, noha a számítások csak a tüdőbetegség, a szívroham és a stroke okozta halálozásokat vették figyelembe.

Az új kutatás meglepetést okozott, mivel Svédország levegője viszonylag tiszta.
Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete szerint a világ városainak légszennyezése "riasztó mértékben" növekszik, világszerte hárommillió ember halálát okozza évente az egészségtelen levegő.

| légszennyezés, elmebaj, mentális betegség, gyerek
2016-06-15 15:12:19
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop