ADHD és elhízás

Egy kutatás kapcsolatot vél felfedezni a figyelemhiányos-hiperaktív rendellenesség (ADHD) és az elhízás között.

figyelemzavar, ADHD, elhízás | InforMed Hírek12   InforMed

A londoni Imperial College kutatócsoportja közel 7 ezer finn gyereket vizsgált a tanáraik és a szüleik által kitöltött kérdőívek alapján. Megállapították, hogy a 8 éves gyerekek, akiknek 9 százaléka ADHD tüneteket mutatott, többnyire elhízott 16 éves korára. A viselkedési zavaros gyerekek sokkal kevésbé voltak fizikailag is aktívak serdülőkorukban.

Az is kiderült, hogy a tizenévesek körében is van kapcsolat a viselkedési rendellenesség és az elhízás, illetve az inaktív életmód között.
  • Az elhízás egyre súlyosabb probléma, amire oda kell figyelni a gyerekek és a fiatalok körében – mondja a kutatás vezetője, Alina Rodriguez professzor - ez különösen fontos az ADHD-s gyerekeknél.

  • Úgy tűnik, a legjelentősebb tényező a mozgás hiánya. Úgy véljük, hogy ha az ADHD-gyerekeket nagyobb fizikai aktivitásra sikerül ösztönözni, javul a viselkedési zavar, és egészséges lenne a testsúlyuk is.
A brit közegészségügy adatai szerint a 2-15 évesek mintegy 28 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, és az iskolás gyerekek 2-5 százaléka érintett az ADHD-ben.

A rendellenességet általában 3-7 éves kor közt diagnosztizálják, gyakoribb a fiúk, mint a lányok között. Bár gyógyítani nem lehet, a tünetek gyógyszerrel, iskolai és szülői támogatással csökkenthetők.

Forrás: netdoctor

| figyelemzavar, ADHD, elhízás
2014-03-15 17:06:14


Okozhat-e az okostelefon ADHD-t?

Az okostelefonjukat állandóan használó tizenéveseknél fokozott a figyelemhiányos/hiperaktív rendellenesség kockázata a University of Southern California Keck School of Me...


Nyugtalan, figyelmetlen a gyerek!

Manapság egyre több a nyugtalan, űzött, hirtelen természetű gyerek. Nehéz velük szót érteni, a legkisebb vagy akár csak vélt problémára is agresszíven reagálnak.


ADHD és elhízás

Egy kutatás kapcsolatot vél felfedezni a figyelemhiányos-hiperaktív rendellenesség (ADHD) és az elhízás között.


Emelkedett a mentális zavarral kezelt gyermekek száma Amerikában

Nagyobb mértékben emelkedett a mentális zavarok miatt kezelt gyermekek száma az Egyesült Államokban, mint a felnőtteké - állapította meg egy hosszú távú kutatás.


A figyelemhiányos-hiperaktív rendellenesség és más betegségek

Autizmus/Asperger-szindróma – Az autizmussal élők képtelenek érzelmi kötődésre, és gondot okoz nekik a másokkal való interakció. Az autista kisgyermekek gyakran izgat...


hirdetés