Egy új gyógyszer a Ritalinnál is hatásosabb a koncentrációhiányos gyermekek kezelésére

Egy a közelmúltban megjelent tanulmány szerint egy viszonylag új stimuláns az eddig használatos gyógyszeres terápiánál sikeresebben alkalmazható a hiperaktív gyerekek kezelésére.

gyógyszer, Ritalin, koncentrációhiányos, gyermekek, hiperaktív, gyermek, add, hiperaktív | The New York Times Health News Service   Medincorp | Vergano, D.

A figyelemhiányos hiperaktív magatartászavar (ADHD - attention deficit hyperactivity disorder) országosan az iskolás gyerekek mintegy 3 százalékát érinti. Az elmúlt két évtized során az orvosok általában Ritalint írtak fel, ez a stimuláns moderálja az ADHD-s gyermekek viselkedését. A nevelőknek azonban felmerült egy problémájuk a gyógyszerrel kapcsolatosan: nevezetesen, hogy a sikeres kúra érdekében a gyerekeknek legalább egy tablettát a tanítási idő alatt kell bevenniük, amit gyakran elmulasztanak.

Most a New York-i University of Buffalo pszichológusa, Willian Pelham vezette kutatócsoport közvetlen összehasonlításokat végzett a Ritalinnal és egy hosszabb ideig ható szerrel, az Adderallal. 25 hiperaktív gyereket beírattak egy hat hetes nyári táborba, ahol Pelham teamje tesztelte a Ritalin, az Adderall és placebó hatását különböző adagolásban. A tanárok naponta értékelték a gyerekeknek az osztályban tanúsított magatartását és tanulmányi előmenetelét, a szülők pedig naponta osztályozták a gyerekek viselkedését. Ez idő alatt sem a kutatók, sem a szülők, sem a gyerekek nem tudták, melyik gyógyszert szedi a gyerek napi két alkalommal.

"A szülők így nyugodtak lehettek, tudván, hogy ez a gyógyszer legalább olyan hatásos, mint a Ritalin," - mondta Pelham, akinek a csapata azt tapasztalta, hogy háromszor annyi tanár részesítette előnyben az Adderallt, mint a Ritalint. Az előbbit szedő gyerekek a tesztfeladatokat is sokkal jobban oldották meg, írja a tanulmány. Mint ahogy azt várni lehetett, az új gyógyszer hat órán keresztül maradt meg a gyerekek szervezetében, ez máris két óra előnyt jelent a Ritalinnal szemben.

"Nagyszerű dolog, hogy van egy hosszabb ideig ható gyógyszerünk az ADHD kezelésére" - mondta a Children and Adults with Attention Disorder pszichológusa, Harvey Parker, aki azt is elmondta, hogy a stimulánsok úgy működnek a hiperaktív gyerekeknél, hogy a feladatokra fókuszálnak és megakadályozzák, hogy gondolataik elkalandozzanak. Az ilyen szerek bevétele különös gondot okoz a középiskolában, tette hozzá. Sok intézmény megtiltotta dolgozói számára, hogy segítsenek a gyógyszerek adagolásában. A kamaszok pedig sok esetben eladják vagy odaadják a szereket a barátaiknak.

A kutatók nem észleltek egy kicsivel sem több mellékhatást az Adderallt szedőknél, mint a Ritalint szedőknél. A legáltalánosabb panaszok voltak az alvászavar, szorongás és az étvágytalanság. Egy gyereket kellett kivenni a táborból, mert a szülei észrevették, hogy a már meglevő tic-es állapota romlott.

Az FDA 1996-ban fogadta el az Adderallt az ADHD kezelésére. Az elmúlt évben 2,3 millió receptet adtak ki, mondja a gyártó, a florence-i Shire Richwood Inc. Parker szerint sok hiperaktív magatartászavarban szenvedő gyerek ismerősök ajánlására már szedi az Adderallt, de a tanulmány most először szolgál bizonyítékokkal az Adderallnak más gyógyszerekkel szembeni fölényéről.

Van azonban némi vita a hiperaktív gyerekek viselkedését megváltoztató gyógyszer szedése körül. Egy laboratóriumi kutató óv attól, hogy valaki pusztán ennek a tanulmánynak az alapján kezdje el szedni a gyógyszert. Marc Caron, a durhami Howard Hughes Medical Institue kutatója a Duke University Medical Centerben azzal érvel, hogy az Adderallhoz hasonló amfetaminok hosszú távú alkalmazása a rhesus-majmoknál skizofréniához hasonló tüneteket produkálhat.

Pelham megjegyezte, hogy az Adderall ugyanolyan biztonságosnak tűnik, mint a Ritalin, de hozzátette, hogy az ADHD-s gyerekeknek viselkedési terápiára is szükségük van, hogy állandóan képesek legyenek megküzdeni a betegségükkel.

Az Adderall gyártója által támogatott kutatás eredményei a Pediatrics című folyóirat Internetes verziójának áprilisi számában jelent meg.

A Ritalint a Novartis Pharmaceuticals gyártja.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| gyógyszer, Ritalin, koncentrációhiányos, gyermekek, hiperaktív, gyermek, ADD
2002-07-31 23:49:48


data-full-width-responsive="true">