ADHD felnőttkorban

A figyelemhiányos-hiperaktivitást (ADHD) 1848-ban írta le egy német orvos, és egészen a közelmúltig a gyermekek betegségének tartották, de kiderült, az ADHD egyeseket elkísér a felnőttkorba is, és jelentős hatással lehet a munkavégzésre.

ADHD, felnőtt | InforMed Hírek16   InforMed | Dobos, L.
Holland kutatók megállapították, hogy a koncentrálóképesség, figyelemösszpontosítás hiánya a felnőtteknél évi 22,1 nap nem teljes értékű munkavégzést jelent, s további 87, nap betegállományt.

A kutatók azt javasolják, hogy a munkaadók végeztessenek szűréseket ADHD szempontjából, és biztosítsák az érintettek kezelését.

Dr. Ronald Kessler, a Harvard-egyetem kutatója szerint nem sokan ismerik fel a betegséget, a legtöbb esetben rejtve marad. A depressziósok esetében a kezelésre fordított 1000 dollárral 4 000 dollár termelésből kiesés miatti veszteségnek lehet elejét venni, az ADHD-vel ugyanez lenne a helyzet, mondja a kutató. A kieső termelést ebben az esetben nem annyira a tényleges hiányzás jelenti, inkább a munka minőségének és mennyiségének csökkenése.

A holland kutatók 10 országban 7075 alkalmazottat kérdeztek ki (életkoruk 18-44 év volt), és megállapították, hogy 3,5 százalékuk szenved ADHD-ben. Az Egyesült Államok esetében ez a szám 4,5 százalék, Franciaországban 6,3 százalék.

WebMD
| ADHD, felnőtt
2019-07-18 10:44:07
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop