Hirdetés

Hiperaktivitás

Hiperaktivitásról beszélünk, ha gyermekekben a tevékenykedés és az izgatottság olyan fokú, hogy aggodalommal tölti el a szülőket és a gondozókat. Kétéves gyermekek többnyire aktívak és ritkán maradnak nyugton. Fokozott aktivitás és zajkeltés gyakori négyéves korban is. Mindkét korcsoportban a gyermekek fejlődési szintjének megfelelően ez a magatartás megszokott.

hiperaktivitás |

InforMed Hírek20   InforMed | Sándor, K

Az aktív magatartás azonban gyakran okoz konfliktust a szülők és gyermekek között, és elkeserítheti a szülőket. A bosszankodó személy toleranciájától függ, hogy az aktivitást hiperaktivitásnak tekinti-e vagy sem, a gyermekek egy része azonban kétségtelenül aktívabb, és az átlaghoz képest rövidebb ideig köthető le a figyelme. A hiperaktivitás a gyermekre felügyelőnek is problémát jelenthet.

A hiperaktivitásnak számos oka lehet, így érzelmi zavarok és az agyműködés rendellenességei, lehet azonban egyszerűen a gyermekre jellemző temperamentum eltúlzása is.

Kezelés

A felnőttek a gyermek hiperaktivitására általában szidással és büntetéssel válaszolnak. Ez a reakció azonban általában visszafelé sül el, tovább növelve a gyermek aktivitását. Hasznos lehet a hosszú ideig tartó, nyugodt egyhelyben ülést igénylő helyzetek kerülése vagy a hiperaktív gyermekkel megbirkózni képes, hozzáértő tanár keresése.

hiperaktivitás

2009-02-15 12:49:09

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop