Hirdetés

Okozhat-e az okostelefon ADHD-t?

Az okostelefonjukat állandóan használó tizenéveseknél fokozott a figyelemhiányos/hiperaktív rendellenesség kockázata a University of Southern California Keck School of Medicine, Los Angeles kutatóinak tanulmánya szerint, mely a JAMA-ban jelent meg.

figyelemhiány, ADHD, hiperaktív |

InforMed Hírek15   InforMed | Glanz, J.


Az új esetek csaknem 10 %-a képtelen koncentrálni, nyugton maradni és figyelni. A telefont csak ritkán használó társaiknál ez kevesebb mint 5%.

Számos egyéb tényező is szerepet játszhat, kapcsolatban állhat a család anyagi helyzetével, a gyerekek depressziós tüneteivel, a dohányzással, alkohol és drog használatával.

A legfontosabb az, hogy a szülők hogyan befolyásolták a gyereket. Azoknak a tiniknek, akik nincsenek hozzáragadva a telefonjukra, valószínűleg olyan szüléik vannak, akik szigorúbb szabályokat állítanak fel otthon, illetve olyan tevékenységekre bátorítják a gyereket, amely elősegíti szellemi fejlődésüket.

A figyelmet lekötő dolgok, TV, zene, videojátékok nem újdonság, de a mobil technológia más, mert állandó hozzáférést nyújt egész nap.

Lehetséges, hogy amikor a gyerekek hozzászoknak az állandó ingerhez, türelmetlenek lesznek. Ráadásul, amikor valaki a telefonját használja, gyakran többféle feladatot végez egyszerre, és amikor egy dologra kellene koncentrálni, néhányan képtelenek lesznek rá.

A tanulmányba csaknem 2600 diákot vontak be, akik kezdetben nem voltak ADHD-sek. Kikérdezték őket, hogy milyen gyakran használnak 14 különböző digitális médiát, mint a Facebook, Twitter, üzenetküldők, video lejátszás vagy böngészés.

Két éven keresztül félévente tölttettek ki kérdőíveket a résztvevőkkel, ADHD-ra jellemző tünetekre vonatkozóan.

Csaknem 500-an mondták, hogy nem használják gyakran a digitális médiát, legfeljebb egyszer-kétszer naponta. Az ADHD tünetei ebben a csoportban 4.6 %-nál jelentkezett.

Más volt a helyzet azoknál a gyerekeknél, akik legalább 7 digitális médiát használtak sokszor naponta, az ADHD tünetei: figyelmetlenség, hirtelen cselekvés 9,5%-nál jelentkeztek. Lehet, hogy néhány gyereknél más gondok voltak, például a kialvatlanság.

Mennyi a túl sok? Nincs világos határ, de azt javasolják, hogy a szülők beszéljenek a gyerekkel, és saját eszközhasználatukat is gondolják át. Ha a vacsoraasztalnál is használják a telefonjukat, ezt a gyerekek is rendben lévőnek vélik.

Érdemes olyan szabályokat alkotni, hogy mikor kapcsolják ki a Wi-Fi-t vagy mikor teszi el a család a telefonját éjszakára. Segít az is, ha ilyenkor helyette inkább például bekapcsolnak zenét és táncolnak egy kicsit.

figyelemhiány, ADHD, hiperaktív

2018-07-19 07:12:05

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop