A "problémás gyerekek" nem mindenütt egyformák

Egy új vizsgálatból az derül ki, hogy míg a gyerekek viselkedési zavarainak lehetséges köre világszerte megegyezik, az egyes országok között mégis éles különbségek tapasztalhatók. Holland kutatók szerint például Puerto Ricóban sokkal többféle problémával küzdenek a problémás gyerekek, mint mondjuk Svédországban.

depresszió, szorongás, gyermek, viselkedési, zavarok | The New York Times Health News Service   Medincorp | Frey, O.

Hollandiától Kínáig 12 országban kérdezték ki 14 ezer gyerek szüleit vagy ápolóit a serdülőkori viselkedési problémákról. A legtöbb problémát az amerikai gyerekeknél figyelték meg, ők görög, kínai és Puerto Rico-i társaikat előzik meg. Az átlag alá olyan országok gyerekei kerültek, mint Izrael, Németország, Ausztrália, Hollandia és Belgium.

A helyzet Svédországban a legjobb, jelentette ki a rotterdami Erasmus Egyetem kutatója, dr. Alfons A. M. Crijnen a Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry-ban közölt cikkében. Az országok közötti eltéréseket részben a gazdasági helyzet és más társadalmi tényezők okozzák, vélik a kutatók.

Jellemző ugyanakkor, hogy a nemhez vagy korhoz kötődő problémák trendje a különböző kultúrákban megegyezik. Az mindenhol jellemző, hogy a problémák gyakorisága a gyerkek korával együtt csökken.

A serdülőkor legfőbb problémái - depresszió, szorongás - befelé irányuló viselkedési zavarok, ezzel szemben a fiatalabb gyerekek szülei gyakran kifelé irányuló problémákat említettek - például agresszivitást. A lányok világszerte mindenhol hajlamosabbak a befelé, míg a fiúk a kifelé irányuló viselkedési zavarokra. "Ez a nemi különbség valószínűleg az egész emberiségben egységes," állapították meg a kutatók, pedig a különböző kultúrákban akár nagyon eltérő módon szokás meghatározni, hogy mi számít férfias vagy nőies viselkedésnek.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| depresszió, szorongás, gyermek, viselkedési, zavarok
2002-07-31 18:39:15

Web Design & Development Prowebshop