Hirdetés

A logopédia szükségessége

"Nagycsoportos fiam nem tudott berregni, de télen magától megtanulta az "r" hangot. Középsős kislányom a sziszegőknél kidugja a nyelvét, de tisztán mondja őket. Logopédust ajánlottak, de nem értem, mi szükség rá, ha a gyerek beszéde érthető. Egyáltalán: miért kell olyan nagy jelentőséget tulajdonítani a beszédnek? Számomra egész más képességei a fontosak..." (Sz.I. zeneszerző)

logopédia, beszéd, olvasói, levél |

Gyógy-ír   Kisalföld | Róth, M.

Ma Magyarországon a logopédiai kezelést igénylő beszédhangproblémák többsége helytelenül képzett "r" hang, vagy interdentális szigmatizmus, amikor is az sz, z, c hangoknál a gyermek nem zárja fogsorát, hanem a kettő közé helyezett nyelvvel ejti a hangokat. Ez utóbbi pöszeségnél ugyan a beszéd érthető és a 3 hang elkülönül, de a logopédiai terápia elengedhetetlen. Ennek oka nem esztétikai, hanem a magyar hangzórendszerhez kapcsolódó, ugyanis az ily módon ejtett sziszegők árnyalata nem felel meg, és a mi fogalmaink szerint nem is "tiszták". Ugyanúgy pöszeségnek számít a nyelvvel ejtett sziszegő, mint a selypített.

A gyermek hangjai általában 5 éves korra rendeződnek spontán, ez persze gyermektől függ. Mivel az első osztályban az olvasásnál már elengedhetetlenek a tiszta, jól elkülönülő hangok, a még nem rendeződött hangokat legkésőbb nagycsoportban javítani kell. Nem lehet azonban a logopédiát elhárítani azzal, hogy majd magától rendbe jön a gyermek beszéde, mert ez nem általános. Nagyon sok gyermek még logopédiai segítséggel is csak komoly munka után éri el a hibátlan beszédet. A logopédia nem egy hátrányos megkülönböztetés, hanem egy "gyógyító pedagógia", vagyis szakemberek segítségnyújtása a helyesen képzett beszédhangok érdekében, és ezáltal a gyermek egészséges személyiségfejlődése érdekében is.

Minden ember elfogult saját szakterületét illetően, és minél inkább benne él, minél nagyobb szaktekintély van benne, annál fontosabbnak érzi. De reálisan fel kell mérnünk más területek létjogosultságát és fontosságát is. Felesleges akár burkolva is összehasonlítani a beszéd és a zenei képességek szerepét, hiszen teljesen különböző két terület. Röviden annyit tudnék válaszolni olvasónknak, hogy az ember elsődleges kifejezési módja a beszéd, ami nemcsak a kommunikációt foglalja magában, hanem rejtett funkcióit is. S az, hogy egyre inkább felismerik a helyes beszéd szükségességét, és egyre inkább lehetővé teszik annak elérését, a jövőbe mutató pozitív folyamatokat indít el és támogat. Ma, amikor már nemcsak a főiskolákon és egyetemeken, de a középiskolákban is egyre inkább elterjed a beszédalkalmassági vizsga, nem lehet megkérdőjelezni az óvodai logopédia szükségességét és előremutató tevékenységét.

logopédia, beszéd, olvasói, levél

2002-07-18 13:28:59

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop