Hirdetés

Megtalálhatták a diszlexia okát

A retina fényérzékelő sejtjeinek elrendeződése lehet a diszlexia oka - vélik francia kutatók, akik a Proceedings of the Royal Society című folyóiratban közölték eredményeiket.

diszlexia, helyesírási nehézség, tükörhiba, retina |

InforMed Hírek14   InforMed | MTI


A diszlexiásoknál a retina sejtjei azonos mintázatban helyezkednek el mindkét szemben. Ez megzavarhatja az agyat, amely tükörképekként fogja fel a látottakat. A nem diszlexiásoknál a sejtek aszimmetrikusan helyezkednek el, lehetővé téve, hogy az egyik szemből érkező jeleket felülírják a másikból érkező információk, így az agy végül csak egyetlen képet észlel.

A kutatók szerint a szimmetria okozza az olvasási és helyesírási nehézséget, a diszlexiások "tükörhibákat" vétenek, például összekeverik a b és a d betűket. A felfedezés egy viszonylag egyszerű diagnosztikai módszert tesz lehetővé, ami annyiból áll, hogy meg kell vizsgálni a páciens szemét.

A kutatók felfedeztek egy kis időbeli eltérést is az elsődleges kép és az agy átellenes féltekéjén "felbukkanó" tükörkép között. Ezt kihasználva kifejlesztettek egy módszert, amellyel kitörölhetik a diszlexiásokat megzavaró tükörképet egy LED-lámpa segítségével.

A szakemberek a lámpa gyors, szabad szemmel nem is látható villogtatásával törölték ki a képek egyikét a tanulmányba bevont diszlexiás emberek agyából, miközben az alanyok olvastak. Az előzetes vizsgálatok során a résztvevők "csodalámpaként" emlegették a műszert, de további vizsgálatokra van szükség a módszer hatékonyságának bizonyítására.

Az olvasási és nyelvértési nehézséggel járó zavar nagyjából 700 millió embert, vagyis a világ népességének 10 százalékát érinti.

diszlexia, helyesírási nehézség, tükörhiba, retina

2017-10-25 11:13:48

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop