Nem eszi a tápszert a baba

anyatej, tápszer, gyermek | Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin   InforMed | Szendei, K.

Tisztelt Doktornő!

Kislányunk 7 hónapos, nagyon mozgékony, mászik, felül, sőt már egyre gyakrabban próbálkozik a felállásal is. A probléma súlyával van. Kb. 6.5 kg, és ezt a súlyát 1.5 hónapja tartja. Anyatejet 6 hónapig kapott, szinte végig cumisüvegből. Alkalmanként 200 ml-et is megevett. Egyszerűen a tápszerből nem akar enni, pedig már nagyon sok fajtát kipróbáltunk. A főzelekékből és gabonapelyhekből mindig mindent megeszik.Így reggel (6-kor), délelőtt (9.30-kor) és este kap tápszert, délbe főzeléket, délután pelyhet. A vérképe a vizsgálatok alapján jó, bár a leletek szerint vasraktára ürül. Így kap Maltofer cseppeket. A napis széklet száma az utóbbi időben megnőt (2-szer, de inkább 3-szor naponta).

Mit tegyünk? Ehet 3-szor is szilárd ételt ha a tápszert nem fogadja el? Mi lehet az oka a súlynövekedés megállásának. Válaszát előre is köszönjük.

Üdvözlettel

A csecsemő számára legjobb az anyatej. A benne levő E-vitamin valószínűleg véd a vérszegénység kialakulásától. Ezért kár, hogy nem tudott tovább szoptatni. Az anyatejről történő váltást biztosan megsínyli a gyerek. Elképzelhető, hogy a tápszer valamelyik összetevőjét nem bírja, ettől van a gyakori székürítés. A gyakori széklet pedig a bevitt tápanyag hasznosítását, felszívódását rontja, amely a testsúlygyarapodás megtorpanásában jelentkezik.

Remélhető, hogy nem a gabonában levő glutén a ludas a panaszokért. Ennek kihagyásával, ha megszűnik a gyakori székelés, akkor ő a felelős.

De a vaskészítmények is székelési panaszokat okozhatnak, és így még tovább ártunk vele, mint amennyi a haszna.

Beszéljék meg gyerekorvosukkal, hogy melyik lenne a legjobb tápszer, vagy esetleg szerezzenek be anyatejet, adjanak sok főzeléket és akkor remélhetőleg ismét gyarapodni fog gyermekük testsúlya.

A válaszok az orvos és beteg személyes találkozását, illetve az orvosi vizsgálatot nem pótolják!

| anyatej, tápszer, gyermek
2002-07-11 13:43:20
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop