Étvágytalanság

Többnyire azoknál a kisdedeknél panaszkodnak erre, ahol túl sokat tudnak törődni a gyerekkel, illetve ahol sajnos ez az igazság - nagyszülő is van a közelben, akinek valamilyen megmagyarázhatatlan oknál fogva, irreális elvárásai vannak az unoka étvágyával szemben.

étvágytalanság | Legyen egészséges a gyermekünk! 1997 ;   SubRosa Kiadó | Molnár, Z.
Egy egészséges gyermek általában pontosan annyit eszik, mint amennyire szüksége van. Előfordul, hogy valamilyen ok miatt nem akar enni az egyik étkezésnél. Ilyenkor ne erőltessék, de ne is adjanak más ételt a kínált helyett. Tapasztalataim szerint a következő étkezésnél be fogja hozni a lemaradását. Ha viszont attól való félelmükben, hogyéhen hal a gyermek, és rögtön valamelyik kedvenc ennivalójával kínálják, vagy a következő étkezésig, mert nem evett "rendesen", engedik nassolni (keksz, sütemény, szörpök stb.), akkor garantáltan nem fog enni a következő étkezésnél sem. Persze ilyenkor például uzsonnára ne a maradék ebédet adják, hanem amit amúgy is akkorra szántak.

Erőltetni az evést soha sem szabad, mert lehet, hogy valamilyen kezdődő betegség előjele az étvágytalanság, s ha ilyenkor

"megtömik" a gyermeket, csak azt érhetik el, hogy megutálja az evést, rosszabb esetben ki is hányja az ételt. Érdekes, de még soha nem hallottam olyan aggályt, hogy vajon elég levegőt vesz-e a gyerek. Kicsit hasonló a helyzet az evéssel is. Egy másik nagyon fontos alapelv legyen, hogy soha ne érezze a gyermek, hogy szívességet tesz azzal, hogy eszik.

Ő legyen hálás, hogy enni kap, ne a hozzátartozók azért, hogy eszik! Ahol van étel az asztalon, van mit enni, ott még gyermek éhen nem halt!

A kisgyerekek érzékenységüknél fogva, nagyon hamar rá fognak jönni arra, hogy környezetüket zsarolni tudják. Többletfoglalkozást, -szeretetet tudnak kicsikarni a körülöttük lévőkből azzal, ha az ő evésük, az étvágyuk központi kérdés a családban.

Ezért fogadjanak meg az etetéssel kapcsolatban egy aranyszabályt: azt, hogy mikor és mit, azt a szülő, de hogy mennyit egyen, azt a gyerek döntse el.

Ez azt jelenti, hogy például egy kisded 5 alkalommal egyen egy nap, s közben legfeljebb csak vizet igyon! Az étkezések közötti gyümölcslé, szörpivás ugyanúgy elveszi az étvágyát, mintha édességeket enne. Ráadásul a foga is hamarabb fog tönkremenni. Amennyiben az evést erőltetik, két lehetőség valószínű: vagy szót fogad a gyermek és elhízik, vagy dacból nem fog enni, és valóban étvágytalanná, rossz evővé válik. Ilyenkor legfeljebb kegyesen eszik valamit, ha a környezete "fejen áll, bukfencezik". Ha pedig rábízzuk, hogymit egyen, akkor előbb-utóbb csak a "mogyorós csokoládét" fogja megenni.

| étvágytalanság
2003-01-06 18:43:11
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop