Figyeljünk oda gyermekeink étkezési rendellenességeire

Az Egyesült Államokban étkezési rendellenességben szenvedő mintegy 5-8 millió nő 50 százaléka teljesen meggyógyul, anélkül, hogy félnie kellene a visszaeséstől, mondja Ca Therine Steiner-Adair, a Harvard Eating Disorder Center pszichológus-igazgatója. Jelenleg azonban még csak részleges gyógyulásról beszélhetünk, ők is még mindig kockázatnak vannak kitéve. 20 százalék állandóan küszködni fog ezzel a problémával, közülük 5 százalék - 50 ezer fiatal nő - pedig halálra van ítélve. Az étkezési rendellenességek száma a fiúk körében is nő, de a tekintetben még nincsenek statisztikai adataink.

gyermek, pszichológia, étkezés, beteg | The New York Times Health News Service   Medincorp | Meltz, B. F.

A tipikusan a 14-25 éves fiatal nőket érintő anorexia nervosa, a kóros étvágytalanság, már 8 éves korban is elkezdődhet, ennek van az összes pszichés betegségek között a legmagasabb mortalitása. Ez a betegség terjedőben van, csakúgy, mint a bulimia, a kóros falás, majd az ételtől való megszabadulás. Egy TV-műsorban "riasztó járvány"-nak nevezték.

Ez olyan betegség, amelyet már a korai szakaszban észre kellene venni.

Bár viszonylag könnyen fel lehetne rá figyelni, a szülők mégis nem vesznek róla tudomást, remélik, hogy elmúlik.

"Oda kell figyelni a fogyókúrázásra. Amikor egy 10 éves azt mondja, diétázik, legalább olyan komolyan kell vennünk, mintha fogamzásgátló tablettát kérne" - mondja Craig Johnson pszichológus, a tulsai Laureate Psychiatric Hospital programvezetője, az Eating Disorders Awareness and Prevention nevű, nonprofit oktatási szervezet igazgatója.

Ne arra gondoljunk, hogy ez szerte Amerikában így szokás, sem arra, hogy a lányunk csak hiú. Ha mi magunk is azt hisszük, hogy duci, akkor is tudnunk kell, hogy a koplalás a fiatal lányok legszörnyűbb ellensége.

"Ez arról tanúskodik, hogy valami nincs rendben" - mondja Susan Willard szociális munkás, a New Orleans-i DePaul Tulane Behavioral Health Center programigazgatója. -

Azt jelenti, hogy négyest kapott ötös helyett, nem ő játssza a hegedűszólót, vagy hamis fogalmai vannak arról, hogyan kellene kinéznie.

Már a kislányok is nagyon kritikusan szemlélik egymást és magukat. A legnagyobb sértés, ha valakinek azt mondják, kövér."

Bármi legyen is a bajuk, a fiatal lányok sajnos azt hiszik, hogy a megoldás, ha lefogynak, mert ezt sugallja a kultúra, a környezetük. Pláne, még ha anyu is diétázik.

"Pubertáskor előtt természetes a súlygyarapodás a fiatal lányoknál - mondja Willard. - Ez teszi lehetővé, hogy a szervezet hormonokat termeljen." Az igazgatónő szerint a szülőknek kell átsegíteni a gyereket ezen az átmeneti időszakon, hogy ne azt lássa, hízik, hanem azt, hogy a szervezete felkészül a női test csodás funkciójának betöltésére. Ráadásul ilyenkor a lányok hirtelen nőni is kezdenek, így a súlyfelesleg elvész majd.

A 8-11 évesek még kikérik az engedélyünket a fogyókúrához, az idősebbek már nem. A diétázás azonban súlyos étkezési rendellenesség előfutára lehet.

"A diétázás megváltoztatja a szervezet neurokémiáját. Egyeseknél kényszeres viselkedést válthat ki, olyasmit, mint az alkohol- vagy drogfüggőség." Genetikai összetevője is van, miért lesz az egyik lány fogékonyabb az étkezési rendellenességre. Steiner-Adair az egyik szerzője egy programnak, amely felhívja a figyelmet a különböző veszélyekre.

-        Ha valaki azt mondja, kövér, azt jelenti, valami nincs rendben vele. 8, sőt már 5 éves korban is oda kell figyelni az ilyesmire.

-        A lányunk kijelenti, vegetáriánus akar lenni. Ez néhányuknál valós erkölcsi meggyőződés, ráadásul társadalmilag elfogadott módja a fogyásnak. Hogy lehet megállapítani a különbséget? Az igazi állatbarát attól még megeszi a jégkrémet, a süteményt és a mogyoróvajat, de akinél ez csak kifogás, azt sokkal jobban érdekli valamely étel zsírtartalma, mint az állatok jogai.

-        Már nem fogyasztja többé kedvenc hamburgerét, pizzáját, sült krumpliját, és az elutasított ételek listája egyre gyarapszik.

-        Számtalan kifogást talál arra, miért nem eszik: "Elkésem az iskolából, majd ott bekapok valamit". "Túl sok a tanulnivalóm, nincs időm vacsorázni, majd később."

-        Régi kedvteléseit abbahagyja, egyre többet tornászik.

Mivel ez változó kor, nehéz megítélni, a tapasztalt jelek valós problémára utalnak-e vagy a normális fejlődés jelei. A viselkedésmintákra és a kombinációkra kell figyelni, állítják a kutatók.

Ha a lányunk a kedvenc süteményét megsüti ugyan, de nem kér belőle, az már veszélyt jelezhet. "Próbára teszi saját magát, megtagadja az éhséget, hogy úgy érezze, ura a cselekedeteinek" - mondja Steiner-Adair.

Ha észrevettük, hogy a gyerek étkezési szokásai megváltoztak, elég csak egyszer rákérdezni, ne nyaggassuk állandóan az evéssel. Inkább kérdezzünk rá, nem aggasztja-e valami.

Ha idejekorán észrevesszük az étkezési rendellenességeket, és ha viselkedésbeli változásokhoz tudjuk kötni őket, akkor még van visszaút. A szakember szerint fontos, hogy őrizzük meg nyugalmunkat. Johnson szerint még azelőtt forduljunk szakemberhez, mielőtt magával az érintettel beszélnénk. Kezdjük a gyermekorvossal, ha nem elég a segítsége, forduljunk táplálkozástudományi szakemberhez.

NÉHÁNY TIPP A SZÜLŐK SZÁMÁRA

1.      Kérdezzük meg a gyereket, miért akar diétázni. Ha azért, mert csúfolják, kérjünk segítséget.

2.      Az átlagos lánygyerek 11 és 14 éves kora között testsúlyának kb. egyharmadával (8 kg) hízik.

3.      Már az 5-6 éves gyerekkel beszélgessünk arról, mennyire nem valóságosak a reklámokban szereplő figurák.

4.      Neveljük a gyermeket arra, mennyire ostoba dolog az alak és a testsúly fetisizálása.

5.      Ha este együtt vacsorázik a család, könnyebb figyelemmel kísérni a problémát.

6.      Segítségül hívható honlapok:

www.hedc.org

www.4woman.gov/body

www.edap.org

www.PBS.prg/NOVA/thin

7.      Ha az 5-7 éves gyerek túlsúlyos, ne korlátozzuk, mennyit eszik, de csak egészséges ételeket tartsunk otthon, és családostul mozogjunk minél többet.

8.      A legsebezhetőbbek a maximalista, tetszeni akaró lányok.

9.      Ha egy lány evés után sokat van a fürdőszobában, lehet, hogy hánytatja magát vagy vény nélkül kapható hashajtókat használ.

10."Ma jó napom volt" vagy "ma rossz napom volt" annyit jelenthet, hogy ma nem ettem vagy ettem zsíros ételt.

Megjelent: The Boston Globe

| gyermek, pszichológia, étkezés, beteg
2002-07-31 17:53:14
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop