Encopresis

Az encopresis - magyar szóval beszékelés - aránylag ritkán előforduló tünet. Serdülőkor előtti gyerekeknél jelentkezik, jóval nagyobb arányban a fiúk, mint a lányok esetében. Ellentétben az éjszakai ágybavizeléssel, az ébrenlét időszakára jellemző. Mint minden tünetnél, az encopresis esetében is szükséges a szervi eredet kizárására irányuló kivizsgálás.

beszékelés, encopresis | Gyógy-ír   Kisalföld | Belényessy, I.

Az encopresis nagy általánosságban a megromlott anya-gyermek kapcsolat következménye. Előfordulása gyakoribb a gyermeküket egyedül nevelő anyák csonka családos felállásában, mint a teljes családokban. Kialakulását a rideg anyai magatartásmintákkal, a túlzott precizitással, a magasra emelt elvárásokkal magyarázzák. Az anyaszerepüket túlteljesíteni akaró, a gyermekért érzett felelősséget fokozottan megélő édesanyák ugyanúgy, vagy még jobban provokálják a tünetképződést, mint azok, akik megvonják szeretetüket, törődésüket a gyermeküktől. Az encopresis a nap bármelyik részében, bármilyen helyzetben előfordulhat. A gyermeket körülvevő illat árulkodik róla.

A gyermekközösség spontán megnyivánulásai őszinték és kegyetlenek. A megszégyenülés megnehezíti a kapcsolatkészséget, ezért az encopresistől szenvedő gyermek lelki alkatától függően vagy bezárkózik és elmagányosodik, vagy különböző rosszaságokkal, csínytevésekkel akar feltűnni, mintegy elismerést szerezve ezek által társaitól. A tünet hosszabb pszichoterápiás segítséggel gyógyítható.

A terápia anya és gyermek kapcsolatának elmélyítését célozza meg. Az encopresis serdülőkor tájékán minden beavatkozás nélkül is meg szokott szűnni. De ez nem jelenti a gyógyulást, mert az alapkonfliktus megmarad. Tünetváltás történik, felnőttesebb válaszminta a konfliktusra. Fóbiaképződés, esetleg depresszió.

| beszékelés, encopresis
2002-07-18 14:57:15
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop