Bepisil a gyermekem...

Jól ismert és gyakori jelenség. A szakemberek enuresisként említik. Enuresisről akkor beszélünk, ha a gyermek a vizeletét erre nem megfelelő helyre (pl. ruházatba, ágyba) üríti akaratlanul olyan életkorban, amelyben a vizeletürítés feletti akaratlagos kontroll már elvárható lenne. Ez az egészséges gyermekek többségénél 5 éves korra kialakul. A diagnózist tehát csak 5 éves kor felett használhatjuk. A probléma fiúknál minden életkorban gyakoribb, a fiúk-lányok aránya 2:1.

gyermek, Enuresis, vizelet | Gyógy-ír   Kisalföld

Enuresisre hajlamosak:

  • a hirtelenül mély álomba zuhanók,
  • az élénken reagáló, ingerlékeny gyermekek,
  • a lassúbb értelmi fejlődésű gyermekek.

A bevizelés jelentkezhet csak éber állapotban, napközben, ekkor beszélünk enuresis diurnáról. Ez a szobatisztaság hiánya.

Ha a bevizelés csak alvás alatt, éjjel lép fel, enuresis nocturnáról van szó. Ez az ágytisztaság hiánya. A nappali bevizelők kb. kétharmada ágyba vizelő is, ezen gyerekeknél egyaránt hiányzik a szoba és ágytisztaság. Enureticus az is, aki csak személyhez kötötten tud üríteni. Aki pedig csak azért nem pisil be, mert keveset iszik, az még nem ágytiszta.

Az esetek többségében egyedüli tünet 

Az enuresisnek elsődleges és másodlagos formáját különböztethetjük meg.

Elsődleges forma: ha nem volt még a gyermek legalább fél évig szoba és/vagy ágytiszta.

Másodlagos forma: ha volt már a gyermek legalább fél évig szoba és/vagy ágytiszta, és ezután jelentkezik az enuresis. Az elsődleges forma 2-szer gyakoribb, mint a másodlagos.

Az enuresis az esetek többségében egyedüli tünet. Ez a monoszimptómás forma. Ebben a csoportban 56% -a családi halmozódás. Kimutatták továbbá, hogy ebben a formában a 8-as, 12-es, 13-as kromoszómán genikus eltérések is vannak. Ennek eredményeként a vizeletkiválasztás szabályozásáért felelős antidiuretikus hormon termelődésének szabályozása nem megfelelő.

Normális esetben az első életév után az éjszakai vizeletkiválasztás a nappali mennyiség harmadára csökken. Ez azzal van összefüggésben, hogy a kevesebb folyadékbevitel mellett az esti órákban megnő az antidiuretinhatás. A fent említett formánál viszont a hormonszint-emelkedés elmarad, így az ilyen gyermekeknél az éjszakai vizeletkiválasztás nem csökken. Ha az enuresis hátterében az antidiuretin termelődés problémája áll, egy orrcsepp adásával kb. 75%-ban teljes tünetmentesség érhető el. Ha elhagyjuk, 40-50% a visszaesés. Az orrcseppet kb. 6 hónapig adjuk.

Gyakori a lelki eredet

Az esetek többségében tehát az enuresis egyedüli tünet. A betegek kisebb hányadánál azonban különböző érzelmi vagy viselkedési zavarok részjelensége. Mielőtt azonban azt mondjuk, hogy a bevizelés pszichés eredetű, ki kell zárni az esetlegesen a háttérben meghúzódó szervi okokat. Ezek tisztázása gyermekgyógyászra tartozik. Amennyiben a szervi betegségek kizárhatók, úgy a probléma megoldása gyermekpszichiáterre vár.

A gyógyításnak különböző útjai lehetnek. Nincs egyedül üdvözítő módszer.

A kezelés lehetőségei az alábbiakban foglalhatók össze.

I. Gyógyszeres kezelések

A gyógyszeres próbálkozások sokfélék. Leginkább hangulatjavító adásától várhatunk eredményt. A pontos hatásmechanizmus ma sem ismert. A hangulatjavítót egyrészt azért adjuk, mert éberebbé teszi az alvást, ezáltal a gyermek felébred a vizelési ingerre. Másrészt pedig növeli a hólyag kapacitását. Természetesen a hangulat javítása is fontos, de hatás csak a kezelés 3. hetétől várható. Ha a gyermek depressziós, hangulatjavítót nemcsak estére, hanem nappalra is adunk.

Az a tapasztalat, hogy a túl mozgékony gyerekek között sok a bepisilő. Ebben az esetben estére is adunk gyógyszert. Ha a vizsgálat során azt találjuk, hogy a gyermek szorong, akkor feszültségoldó teheti eredményessé a kezelést. Előfordul, hogy a hólyagkapacitás kicsi, illetve a hólyag ingerlékeny, ma már ennek kezelésére is rendelkezésre állnak a megfelelő szerek.  

II. Magatartásterápiás programok

Alapjuk a helyes viselkedés megerősítése (jutalmazás). Minden gyermeknél egyénileg megbeszélt program szerint jutalmazzuk a spontán a WC-be, illetve a bilibe ürített vizeletet és a száraz nadrágot illetve ágyat. A módszer feltétele a szülők hatékony együttműködése.

a) Enuresisnaptár vezetése

Ennek lényege, hogy a gyermek mindennap bejelöli, ha száraz maradt vagy éppen bepisilt. Önmagában már az is pozitív, ha napocskát vagy piros pontot rajzol a naptárba. Eleinte minden száraz napot vagy éjszakát jutalmazzunk. A jutalom minden esetben dicséret, ezen kívül szükség lehet még arra, hogy valamiféle apró jutalmat is kapjon a gyermek (cukorka, csoki, matrica). Később 2, majd 3-4 száraz nap után kapjon a gyermek jutalmat a dicséreten kívül.

b) Hólyag és a vizelettréning

A hólyagtréning lényege a megszakított sugárral való pisilés. A naptárba ennek a számát is jelölni kell. Vizelettréning során pedig a vizelési inger fellépése után a vizelést tudatosan vissza kell tartani néhány percre. 6-8 hetes tréninggel többnyire elérhető, hogy az enuresis nocturna megszűnik vagy jelentősen ritkul.

III. Ágybavizelést jelző elektromos riasztóberendezés

Lényege: a nedvesség hatására záró áramkör csengőt szólaltat meg. A be nem kapcsolt, csak az ágyba helyezett készülékek is gyakran hatásosnak bizonyulnak. Feltételezhető, hogy a gyermek problematikája a szülői figyelem középpontjába kerül. Egészséges gyermeknél az ébresztés már a 2. hónapban csökkenti a bepisilés gyakoriságát, az értelmi fogyatékosoknál fél évig tartó alkalmazásra is szükség lehet.

IV. Pszichoterápiás módszerek

Eredményes lehet a családterápia, valamint az autogén tréning is.

V. Nevelési tanácsok

Ezek minden esetben ugyanazok:

1. Tudatosítani kell a szülőben, hogy a gyermek nem akarattal pisil be, büntetni nem szabad. A megszégyenítés inkább akadálya a gyógyulásnak és a gyermeket az élet többi területén is károsíthatja.

2. Mellőzni kell a család "pisicentrikus" beállítódását, az örök kérdezgetést, ellenőrzést. A témát e kell venni a napirendről.

3. Mivel az önszabályozás problémájáról van szó, a vizeletürítést minél előbb a gyermek saját ügyévé kell tenni. Ezt erősíti a hólyag és vizelettréning is.

4. Éjszakai felkeltés kérdése: jelen álláspont szerint ha a gyermek éjfél előtti bepisilő, akkor elalvás után 1-2 órával érdemes felkelteni, teljes éber állapotba hozni és úgy megpisiltetni. Mindezt 8 héten át minden éjjel meg kell tenni. Ha éjfél utáni bepisilő a gyermekünk, akkor a felkeltés szükségtelen.

5. A folyadékelvonás is a "pisicentrikus világképet" erősíti.

Már előre gondolnak rá és félnek tőle. A vízre való intenzív gondolás is vizelési ingert vált ki. A folyadékigény szabályozást is rá kell bízni a gyermekre.

A folyadékmegvonás csak a vizelet mennyiségét befolyásolja, a bevizelés tényét nem.

6. Utoljára a szobatisztaságra való nevelésről ejtsünk szót. Ha problémás, ez is állhat az enuresis hátterében. Legjobb 2 éves korban elkezdeni, és ez az anya kiemelt feladata. Feltétlenül figyelembe kell venni a gyermek értelmi és érzelmi fejlettségét és a fejlődés egyéni ütemét. Ha az anya elérkezettnek látja az időt, leveszi a gyermekről a pelenkát és egyre nagyobb rendszerességgel ülteti bilire. Megértetik vele, hogy azt szeretnék, bilibe pisiljen, ha sikerül, azonnal megdicsérik (jutalom). Másik elvárás, hogy a nadrág száraz maradjon. Ezt is figyelik, dicsérik. Ha nem sikeres, az öröm elmaradásával és a további sikerre biztatással egyértelművé teszik a gyermek számára, hogy nem ezt várják. A rendszeres bilire ültetés és a konzekvens visszajelzés alapján a gyermek megtanulja, mit várnak tőle és örül a sikerének. A tréning során többféle probléma léphet fel:- túl korai szoktatás,

  • türelmetlen szoktatás,
  • hiányos szoktatás.

Mindezeket lehetőleg kerüljék az édesanyák, mert ezek is enuresishez vezethetnek.

| gyermek, enuresis, vizelet
2002-07-18 12:06:23
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop