Növekedési zavar, gyermek

A növekedési zavar elsősorban a testi növekedés elmaradására (méret) utal, a fejlődés (érés) is késhet, egyrészt elégtelen testi növekedés, másrészt a növekedés elmaradása által okozott problémák következtében.

növekedési zavar, gyermek | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
A növekedési elmaradás általában fiatal, különösen 2 éves kor alatti gyermekekre vonatkozik. A nem megfelelően növekedő gyermek rendes növekedéséhez és fejlődéséhez szükséges tápanyagellátása nem kielégítő. A gyermeknek lehet valamilyen szervi alapbetegsége, amely befolyásolja az evést, a felszívódást, a lebontást vagy a tápanyagok tárolását. Esetleg szerepet játszhatnak lelki, szociális és gazdasági tényezők is. Lehet a gyermek rossz étvágya vagy előfordul, hogy nem kap elegendő táplálékot. A rossz étvágyat okozhatja depresszió. Depresszió a következménye annak, hogy a gyermek nem jut elegendő környezeti ingerhez, mint ahogy ez előfordul inkubátorban elkülönített csecsemőnél vagy annál a gyermeknél, aki szüleitől vagy más gondozóitól nem kap megfelelő figyelmet.

Kórisme

Csecsemők és fiatalabb gyermekek hosszát és súlyát minden ellenőrző vizsgálaton megmérik. Az orvos ezeket a mérési eredményeket összehasonlítja az előzőleg mért értékekkel és az egészségesekre jellemző standard súly-hossz görbékkel. Megfelelő növekedési ütem esetén a gyermek egészséges lehet alacsony termete, kis súlya ellenére is.

Annak tisztázása céljából, hogy a gyermek miért kicsi, az orvos megvizsgálja és a szülőket részletesen kikérdezi etetési szokásaikról, szociális problémáikról és a gyermek betegségeiről vagy azokról, amelyek a családban előfordulnak. Rutin vizsgálatokat, például teljes vérképvizsgálatot végezhet. Szélesebb körű vizsgálatokat csak akkor végeznek, ha az orvos valamilyen betegséget gyanít.

Kórjóslat és kezelés

A gyermek növekedési elmaradásáért feltételezhetően felelős betegségeket kezelik. A növekedési rendellenességet okozó adott betegségtől vagy környezeti ártalomtól függ, hogy mennyire reagál jól a kezelésre a gyermek. Ha nem eszik megfelelő mennyiségű ételt, az orvos foglalkozik a lehetséges pszichológiai, szociális és anyagi okokkal is a testi tényezőkön kívül. Alkalmanként, különösen azokban az esetekben, amikor nem találnak alapvető okot a tünetek hátterében, szükség lehet gyermekvédelmi beavatkozására, esetleg a szülők vagy a gondozók pszichológiai vagy pszichiátriai kezelésére. Ritka esetekben ajánlatos lehet a gyermek nevelőotthoni elhelyezése.

Azok a gyermekek, akik különösen az első életév során - amely fontos időszak az agy fejlődése szempontjából - növekedésükben elmaradnak, sohasem fogják kortársaikat fejlődésben és szociálisan utolérni, habár testi fejlettségük javulhat. A fejlődési vagy szociális és érzelmi problémák fajtája és jelentősége gyermekenként változik. A gyermekek kb. egyharmadának szellemi fejlődése, különösen verbális képessége a normális szint alatt marad. A gyermekek kb. felének tartóssá válnak szociális és érzelmi vagy étkezési problémái, így válogatósak vagy lassú evők lesznek.

| növekedési zavar, gyermek
2009-02-24 11:37:43
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop