A kisfiam folyton a körmét rágja

körömrágás, szorongás | Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin   InforMed | Szendei, K.

Kedves Doktornő !

Egy húsz hónapos fiú-lány ikerpár anyukája vagyok. A kisfiam alig másfél évesen fedezte fel a körmeit olyannyira, hogy az óta folyton a körmét rágja. Hiába szólunk rá minden alkalommal, ha kiveszem a kis kezét a szájából, egyből bedugja a másikat. Van, hogy olyan mélyen betépi a körmét, hogy vérzik is, vagy ételbe nyúl és az csípi az ujját. Ilyenkor a kérdésemre, fáj-e, igennel válaszol. Ekkor mindig megpuszilom az ujjacskáját és elmagyarázom neki, hogy ha nem rágná a körmét nem fájna neki. Hiába, rövidesen újra kezdi. Korábban próbálkoztam azzal is, hogy testápoló krémmel kentem be az ujjai végét, de ez sem lett eredményes. A patikában kapható körömrágás elleni szert nem merem használni, mert arra az van írva, hogy a gyerek szemébe ne kerüljön, és biztos vagyok benne, hogy ilyen kicsi gyerek első reakciója a sírás lenne, és a szemeit dörgölné a kezeivel. Egyébként a lábujjairól nem rágja a körmöt.

Szerencsére a kislányom nem szokott rá. Megfigyeltem azonban, ha a kisfiúra rászólok, a kislány egyből bekapja az ujjacskáját, de szerencsére csak úgy tesz. Lehet, hogy egyáltalán nem is kéne rászólnom, hátha magától leszokik róla? Kérem, ebben adjon nekem tanácsot.

Válaszát előre is köszönöm.

A körömrágás, cumizást, ujjszopás okait sokféleképpen magyarázzák, szerintem a legvalószínűbb ok a szorongás, a vélt vagy valós szeretethiány. Lehet, hogy az Ön tudtán, akaratán kívül a lány valamivel többet kap az anyai gondoskodásból. Ezért lánya nem is szokott rá a körömrágásra. Az is lehetséges, hogy az egyszerre két gyerekkel való törődés fáradtabbá, ingerültté teszi Önt, így a másodikra kevesebb idő jut. Talán mindig a kislány tányérjára kerül előbb étel. Próbáljon figyelni ezekre, törődjön többet a fiúgyerekkel, de semmiképpen ne szóljon rá. Ha a gyerek lelki békéje helyreáll, talán le fog szokni a körömrágásról magától is.

A válaszok az orvos és beteg személyes találkozását, illetve az orvosi vizsgálatot nem pótolják!

| körömrágás, szorongás
2002-07-11 15:18:17


Web Design & Development Prowebshop