Az autizmus titkai

 WACO, USA - A napi hírek tele vannak drámával: természeti katasztrófák, híres emberek közszemlére kitéve, hősök a történelem fordulópontján.

autista, beteg, neurológia, gyermek | The New York Times Health News Service   Medincorp | Young, J.

És egyik sem drámaibb, mint Owen és a bögréje.

Owen az én 5 éves, csillogó szemű unokaöcsém.

Ha az Északi-sarkot választaná, hogy onnan nézzen szét, a jég is megolvadna a pillantásától.

Persze közben sok minden történhetne körülötte. Elvonulhatna egy tűzoltózenekar. Vagy az elnöki konvoj. Owen akkor is csak az általa kiválasztott jégdarabot bámulná.

Neurológiai betegsége van - autista. Az autista gyerekeknek gondjaik vannak a verbális készségekkel. Egyesek abnormálisan reagálnak az ízekre, hőmérsékletre vagy hangokra. A nagy kihívás számukra az interakció.

Owen okos és tele van szeretettel. Aranyos, "sziget-ember". Ha valami leköti, legyen az egyik kedvenc TV-műsora vagy kavicsok a vízparton, akkor csak az létezik számára az ő fényes kis alagútjában.

OK-OKOZATI ÖSSZEFÜGGÉSEK

Annak ellenére, hogy az Egyesült Államokban félmillió autista él, alig tudunk valamit erről a betegségről. Okát tekintve senki sem tud semmi biztosat, genetikai-e vagy a környezetszennyezéssel függ össze, vagy valami más. A tudósok csak annyit tudnak, hogy okai a születés előtti időre vezetnek vissza.

A University of Colorado a nyilvános egyetemek részére felajánlott eddigi legnagyobb összeget kapta, 250 millió dollárt, a Sun Microsystems alapítójától, Bill Colemanntól és feleségétől, Claudiától.

Unokaöccsüknek génrendellenessége van, ami korlátozza a beszédben és a mozgásban. Amikor 15 évvel ezelőtt egy számítógépet ajándékoztak neki, drámai módon fejlődött ügyességben, szókincsben és tanulási készségekben egyaránt.

Az ajándékból megalakult a Coleman Institute for Cognitive Disabilities, amely azt ígéri, hogy a fejlett számítógépes technológiára alapozva segít az agykárosodással, rokkantsággal, valamint az autizmussal küszködők életének javításában.

Az egyik cél az, hogy az eszközök segítségével a kognitív rendellenességekben szenvedők otthon és a munkájukban megtanulhatnának bizonyos feladatokat.

Unokaöcsém fejlődésében óriási változást hozott a számítógép.

Mivel az állapotát korán diagnosztizálták, és a szülei nagyon odafigyeltek rá, Owen jelentős lépéseket tett előre a szókincs terén és a korosztályos csoportokban való együttműködésben.

Az autistákkal az egyik probléma az, hogy bár tele vannak szeretettel, az empátia nehéz fogalom a számukra. Például, amikor Owen kisebb volt, és az óvodában sírt egy gyerek, Owen odament a zaj forrásához, hogy megszüntesse, ügyet sem vetve arra, hogy a hang forrásául szolgáló száj mögött egy ember van.

Ez a probléma megszűnt, de jöttek mások. A legújabb az, hogy nem akar enni.

Bár nyilvánvalóan éhes és szomjas, de még a bögréjét sem hajlandó felemelni.

"Használd Owen kezét" - mondja ilyenkor az anyja.

És a gyerek ideges lesz, elsírja magát. "Anyu kezét!"- könyörög.

Ez akkor változott, amikor a szülei a számítógép-használatot ahhoz kötötték, eszik-e.

Az öcsém nagyon hálás az alapítványnak és reméli, hogy a 250 millió egy része az autisták közvetlen szükségleteit fogja kielégíteni.

"Azok, akik nap mint nap velük vannak, sokat tehetnek a gyerekek és a felnőttek érdekében".

Emeljük bögrénket Owenra. És várjuk ki, míg ő is a kezébe veszi

Megjelent: Cox News Service

| autista, beteg, neurológia, gyermek
2002-07-31 17:55:07
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop