Új irányelvek a kisgyermekek pszichiátriai problémáinak kezelésére

Mivel életünk korai szakaszában szerzett tapasztalataink nagyban meghatározzák további életünket, a szakértők szerint, ha a kialakult pszichés problémákat már ebben az első néhány évben kezeljük, az egyedülálló lehetőséget nyújt a későbbi viselkedési zavarok megelőzésére. Viszont mivel a kisgyermekek erősen függenek szüleiktől, mindennemű változtatást a család bevonásával kell végrehajtani, olvasható abban az új útmutatóban, amely a Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry januári számában olvasható.

gyermek, pszichiátriai, problémák, család, irányelvek, viselkedés, zavarok, agresszió, impulzivitás | The New York Times Health News Service   Medincorp | La Voi, A.

Egy 3 éves kor alatti gyermeknél pszichiátriai probléma esetén a szülők és a család kikérdezése az első lépés, majd a gyermeknek együtt kell játszania a családtagjaival, hogy a szakember lássa, hogyan viselkednek egymással, tudtuk meg dr. Jean M. Thomastól, a St. Louisi-i Cardinal Glennon Gyermekkórház gyermekpszichológusától.

Csecsemőkorban leggyakrabbban olyan fiziológiás problémákkal keresik fel a szakembereket, mint az alvászavarok, étkezési gondok, elégtelen fejlődés. Az 1-2- évesek korosztályánál a viselkedési zavarok, így az agresszió, az ellenkezés vagy az impulzivitás állnak az első helyen. A szakemberek szerint gondot okozhat az is, ha a gyermek fejlődése vagy képességei nem egyeznek meg a szülők elvárásaival. Például egy nagyon energikus anya és egy visszahúzódó, csendes gyermek között a korai érzelmi kötődést erősen befolyásolja személyiségeik különbözősége, mondta dr. Eve G. Spratt, a South Carolina Orvostudományi Egyetem gyermekpszichológusa. Ez az anyában visszahúzódást vagy szorongó érzéseket kelthet, ami a csecsemőnél leggyakrabban evési zavarokban jut felszínre, tette hozzá dr. Spratt. A pszichológusnő szerint jó, hogy végre rögzítve vannak az 3 éves kor alatti gyermekek kezelését szabályozó irányelvek, amelyek körülírják a normális viselkedést, és megfogalmazzák a kezelés standard elemeit. A legtöbb kutatómunkát ezen a területen az elmúlt 10-15 évben végezték el, ezért egy sor tanácsot a gyermekgyógyászok sokéves klinikai tapasztalatára alapoztak, fűzte hozzá.

"A családdal történő együttműködés az egyetlen járható út," kommentálta az irányelveket dr. Deborah Tolchin, a New York-i Albert Einstein Egyetem gyermekgyógyász-professzora. "Bármilyen válságon megy át a család, ugyanazon a válságon a családtól való függősége miatt átmegy a csecsemő is," mondta dr. Tolchin. Az érintett, nehézségekkel küzdő családoknak a lehető legstabilabb légkört kell megteremteniük, ebben segíthetnek a nagyszülők, más rokonok, de akár babysitterek is. Dr. Tolchin szerint az elsőgyermekes szülők számára nem könnyű feladat a csecsemők és 1-2 évesek pszichés állapotának megfigyelése, de ha nem is tudják pontosan, hogy miről van szó, ha a gyermek nem úgy viselkedik, ahogyan szokott, az már elegendő ok lehet arra, hogy szakemberhez forduljanak.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| gyermek, pszichiátriai, problémák, család, irányelvek, viselkedés, zavarok, agresszió, impulzivitás
2002-07-31 19:42:16
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop