A szakértők keresik a választ az autizmus kérdéseire

Az autizmus önmagában sem egyszerű probléma, de még nagyobb gondot jelent, hogy a gyakorisága egyre növekszik.

autizmus, kanyaró, genetika, élelmiszerallergia, lisztérzékenység, oltás, védőoltás | The New York Times Health News Service   Medincorp | Smith, C.

A betegség eredetének felkutatásában a szakértők és a szülők már eddig is számtalan teóriával álltak elő, amelyek között egymásnak homlokegyenest ellentétes nézetek is akadnak. A válasz azonban továbbra is várat magára...

A legvalószínűbb magyarázat, hogy a betegségnek több oka van, és hogy a genetikai és környezeti tényezők interakciója nyomán alakulnak ki az agyi rendellenességek.

Közvetlen kiváltó okai között sorolták már fel a tej- és lisztérzékenységet, vírusokat és különböző toxinokat is.

Sok autista gyermeknek például emésztési problémái vagy élelmiszerallergiája van, ami a "hamis peptid" elméletnek adott táptalajt. A teória szerint azon gyermekek szervezete, akiknek gondjuk van a liszt gluténjának vagy a tehéntejnek a megemésztésével olyan peptidek keletkeznek, amelyek természetes hormonokként vagy neurotranszmitterként viselkednek. Amikor ezek az álpeptidek eljutnak az agyba, károsan befolyásolják annak természetes fejlődését.

Más elméletek szerint az autizmus egy valamilyen okból kiváltott autoimmun reakció eredménye.

Egy nemrégiben készített tanulmány például kimutatta, hogy azok az autista gyerekek, akiknek a vére tartalmaz antitestet a kanyaró ellen, azoknak sokkal több antitest található a vérében a saját agyszövete ellen is, különösen az idegsejtek végződéseit védő myelinburok ellen.

A vírusos eredet mellett szól az is, hogy egyes szülők azután észlelték gyermekükön az autizmus jeleit, miután a kisgyermekek megkapták a kanyaró-mumpsz-rubeola elleni védőoltást, amit általában 12-15 hónapos korban adnak be. Ezen túl azonban semmi tudományos bizonyíték sem szól amellett, hogy a vakcinának és az autizmusnak köze lenne egymáshoz.

Az angol The Lancet egyik friss jelentése szerint az autizmus előfordulása Nagy-Britanniában 1979 után növekedett jelentősen. A hármas védőoltást 1988-ban vezették be, de ezt követően nem mutattak ki nagyobb előfordulási arányt.

Ráadásul az autizmus kialakulásának átlagos ideje azonos, akár kapott a gyermek oltóanyagot, akár nem, ami tovább gyengíti az elmélet tudományos megalapozottságát.

Ennek ellenére a szülők aggódnak, és a kutatók is elismerik, hogy a kérdés még további kutatásra vár.

Bár a vírusos elmélet körül nem csitul a vita, ennél határozottabb bizonyítékok utalnak arra, hogy külső ágenseknek is szerepe lehet az autizmus kialakulásában.

Például azok között a gyermekek között, akiknek az anyja hányinger ellen thaliomide-t szedett a terhesség első 28 napja alatt, sokkal gyakoribb az autizmus.

Az autizmus azok között is gyakoribb, akiknek az anyja epilepszia elleni készítményeket szedett, tudtuk meg dr. Alan Dawson pszichiátriaprofesszortól.

Ezek a jelek mind arra utalnak, hogy az autizmus a magzati agyfejlődés korai szakaszában alakul ki.

Elképzelhető azonban, hogy a betegségnek további külső és belső okai is lehetnek.

A Centers for Disease Control and Prevention például azt is vizsgálta, lehet-e valami környezeti tényezőnek is szerepe abban, hogy a New Jersey államban található Brick Township-ben kiemelkedően magas az autista gyermekek száma, vagy egyszerűen statisztikai kivételről van szó. A városkában lakó 6000, 3-10 éves gyermek között összesen 40 autista van, ami mintegy a háromszorosa a becsült amerikai átlagnak.

De bármi is legyen az oka, az autizmus gyakoriságának országos növekedése mindenképpen aggodalomra ad okot.

"Nehéz megjósolni a tendenciát - mondta dr. Dawson -, húsz évvel ezelőtt 10000 esetből 4-5 eset fordult elő, ma már inkább 1 esetet mondanék minden 500 vagy 1000 szülésre."

"Nem tudjuk, hogy a növekedés teljes egészében a diagnosztikai módszerek javulásának tudható be vagy tényleges növekedésről van szó." A klinikusok azonban valós növekedéstől tartanak.

"Abszolút értéken egyre gyakoribbá válik a betegség" - jelentette ki a seattle-i Children's Hospital gyermekpszichiátriai osztályának vezetője.

A szülők közül pedig sokan állítják, hogy a sok teória nem biztos, hogy mind ellentmond egymásnak.

"Az autizmus egy sor teljesen különféle tünetet produkál" - mondta Audrey Horne, egy 31 esztendős autista gyermek anyja, az Autism Society of America elnöke. "Biztos, hogy nem csupán egy oka van."

Megjelent: Seattle Post-Intelligencer

| autizmus, kanyaró, genetika, élelmiszerallergia, lisztérzékenység, oltás, védőoltás
2002-08-01 00:48:03
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop