Nem eléggé hatásos egyetlen adag autizmus elleni gyógyszer

A Repligen Corp. kijelentette, hogy az autizmus kezelésére alkalmazott secretin nem hatásos egyetlen injekció beadása után, bár a cég illetékesei azt ígérik, hogy a nagyobb adagok pozitívabb eredményeket hoznak majd.

autismus, autista, gyógyszer, secretin | The New York Times Health News Service   Medincorp | Rosenberg, R.

A needhami biotechnikai cég szerint a New England Journal of Medicine közölte egy észak-karolinai kutatócsoport tanulmányát, amelyben 18 betegen függetlenül tesztelték a gyógyszert. "A szintetikus humán secretin egyetlen adagja nem hatásos kezelése az autizmusnak" - állítja a tanulmány végkövetkeztetése.

A gyógyszer tulajdonosa, a Repligen nem vett részt az értékelésben, de azt tervezi, hogy az év elején kiadja a saját tesztelése eredményeit, a tanulmányban 100 autista gyerek 3-4 hónapon át kap többszörös adagot a gyógyszerből.

Az autizmus 500 ezer amerikait érint, az ebben a betegségben szenvedő gyerekek képtelenek normális társas kapcsolatok kialakítására. Közvetlen kezelésére nincsen megfelelő gyógyszer, bár egyes esetekben használnak bizonyos szereket az agresszív vagy önpusztító viselkedés kontrollálására.

Sok autista fiatal szenved gyomor- és bélrendszeri megbetegedésben is, például ismétlődő hasmenésben.

A Repligen továbbra is fenntartja, hogy nem a New England Journal of Medicine-ben vizsgált egyetlen adag, hanem a többszöri adagolás vezet a viselkedés megváltozásához.

"Azoknak a gyerekeknek, akiknek a hasmenése 48 órával a secretin bevétele után megszűnik, normális lesz a széklete, és ez igen gyakran az autista szimptómák javulásához is vezet, például jobb lesz a szemkontaktus, javul a kommunikáció és az testvérek utánzása" - jelentette ki Walter C. Herlihy, a Repligen elnök-vezérigazgatója, akinek 8 éves kislánya, Lilian maga is autista.

Herlihy elmondta, hogy márciusban a Wall Street Journal-ben megjelent egy bíztató eredményekről beszámoló cikk, amely szóbeli bizonyítékokat közölt a gyógyszer több mint 1000 autista betegen végzett kísérleti alkalmazása után. Ezek az eredmények arra ösztönözték ashville-i befektetők egy csoportját, hogy formális klinikai kísérletsorozatot támogassanak. Ennek során azonban csupán egyetlen adag secretint alkalmaztak, négy hetes megfigyelési időszakkal.

"Ahhoz hasonlít, amit csináltak, mintha egy Alzheimer-kórban szenvedő betegnek egyetlen adag gyógyszert adnánk és mérnénk a viselkedési szokásai változását - jelentette ki Herlihy. - Mi soha nem állítottuk, hogy egyetlen adag jelentős eredményeket hoz."

Megjelent: The Boston Globe

| autismus, autista, gyógyszer, secretin
2002-08-01 00:50:20
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop