Hirdetés

Autizmus

Az autizmus gyermekkorban jelentkező megbetegedés. Jellemzője a szociális kontaktus hiánya, a beszédfejlődés károsodása, bizonyos motoros képességek különös kifejlődése.

autizmus, kontaktushiány |

Gyógy-ír   Kisalföld | Belényessy, I.

Az autista kontaktushiány már kisgyermekkorban feltűnik. A gyermek nem nyújtja kezét anyja után, nem működik együtt az öltöztetéssel és egyéb - körülötte zajló - tevékenységekkel. Tekintete nem követi az őt körülvevő embereket, nem néz szembe azokkal, akik beszélnek hozzá.

A nagyobb gyermek visszahúzódása egyre feltűnőbb lesz. Arckifejezése közömbös. Erősen kötődik egyes tárgyakhoz, játékokhoz, csak azokkal foglalja el magát. Sajátos az autista gyermekek beszédfejlődése is, nagy részük egyáltalán nem beszél. Akik megszólalnak, azok is csak utánoznak. Nincs szavaiknak közlés értéke, neveket, szavakat, szótagokat, rímeket ismételgetnek.

Az autista gyerek ragaszkodik a tárgyak állandóságához. Saját vagy környezete szokásait, a körülötte levő tevékenység kialakult szertartását megköveteli, minden változás vagy változtatás félelmi reakciót vált ki, amely értelmetlen kiabálásban mozgásviharban, általános izgalmi állapotban zajlik.

Amilyen rossz az autista gyermek emberekkel való kapcsolata, olyan jó a viszonya bizonyos tárgyakhoz. Jó a formakiválasztásuk, általában fejlettebb fokon építenek, mint társaik. Fokozottan érdeklődnek a számok világa és a számolás iránt. Ezek a kiemelkedő képességek öncélúak, mert nem tudnak beépülni egy ismeretszerzési folyamatba.

A gyermekkori autizmus ritka kórkép. Lírai hosszmetszeti esettanulmányát fogalmazza meg az Esőember című film. Egyes autisztikus tünetek megjelenhetnek értelmi fogyatékosság kísérőjeként, leggyakrabban középsúlyos fogyatékosoknál. Kísérhetnek átmenetileg feldolgozatlan pszichotraumát, az elfojtás is autisztikus magatartási zavar. Ez utóbbi esetekben a tünetek hirtelen jelentkeznek. A gyermek megszünteti vagy alapszavakra csökkenti a beszédbeni kontaktust. Tekintete réveteggé válik.

Annak ellenére, hogy ritka kórkép, mégsem lehet eleget beszélni az autizmusról. Fontos a korai diagnózisa. Az autista gyermekek számára adott az intézményi feltétel (óvoda, iskola), amelyben optimális fejlődésük érdekében betegségüknek megfelelő nevelést, képzést kapnak. Ha értelmi fogyatékosok közösségébe kerülnek, éppen úgy szenvednek és kilógnak a sorból, mint az egészséges társaik között.

autizmus, kontaktushiány

2002-07-18 14:49:28

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop