Legutóbbi cikkek

Pán Péter Sohaországban - Miért nem akarnak felnőni a fiatalok?

A felnőtté válás nehézségeiről, az örök gyermekekről és a fiatalkori depresszióról is olvashatnak az érdeklődők Kathleen Kelley-Lainé Peter Pan, avagy a szomorú gyermek című könyvében. "Peter Pan története egy szomorú gyermek története, aki olyan szomorú volt, hogy nem akart felnőni" - írja a magyar származású, pszichoanalitikus szerző, aki Peter Pan (Pán Péter) meséjén keresztül feleleveníti saját gyerekkorának és életének hangsúlyosabb mozzanatait.


Miért szoronganak a gyerekek?

Talán furcsán hangzik, de bizonyos fokú szorongásra mindenkinek szüksége van. Ahhoz, hogy kapcsolatunk a környezetünkkel ideális legyen, fontos, hogy érzékenyek legyünk a visszajelzésekre, a kritikákra, hiszen ezek alapján tudjuk magunkat, viselkedésünket formálni. Ez bizony szorongással is jár. Miért is lenne ez másképp a gyerekeknél?


Kényszerbetegség gyermek- és serdülőkorban

Mindennapi életünkben gyakran előfordul, hogy otthonról távozva akár többször is visszafordulunk ellenőrizni, bezártuk-e az ajtót, elzártuk-e a gázt vagy lekapcsoltuk-e a villanyt. Előfordulhat, hogy kínos gondolataink támadnak, melyeket nehezen tudunk kiűzni a fejünkből. Az egészséges gyermeki fejlődés sem mentes kényszeres jelenségektől.


Az ezerarcú gyermekkori félelem

Jelen cikk a gyermek- és a serdülőkori félelem különböző formáival és fejlődésével foglalkozik, ezenkívül megemlítem azokat a tényezőket is, amelyek a félelem kialakulásában szerepet játszhatnak. Végül a félelem legyőzésének lehetőségeit mutatom be.


Fóbia gyermekkorban

A fóbia irracionális vagy eltúlzott félelem olyan tárgyaktól, szituációktól vagy testi működésektől, amelyek egyébként nem veszélyesek. A fóbiák nem azonosak azokkal a félelmekkel, amelyek a gyermek különböző fejlődési lépcsőiben megszokottak, vagy amelyek otthoni konfliktusok következményei.


A gyermekkori félelmek

A fa túl magas, a víz túl mély és a szomszéd gyerek túlságosan idegen - ha a gyerekek gyakran megszeppennek, annak különböző okai lehetnek. A pszichológusok megpróbálnak rávilágítani arra, mennyi és mekkora félelem az, ami még normálisnak mondható, s hogy a szülők mily módon tudnak segíteni gyermekeiknek.


Néhány gondolat a gyermekkori félelem témájához

Nagyon szép összefoglaló, tudományosan rendszerezett írást olvastam dr. Juhász Enikő tollából, ami bennem a következő gondolatokat ébresztette. Olvasás közben újra és újra felmerült bennem a kérdés: miért fél az egyik, és miért nem fél a másik gyermek? Saját tapasztalatom alapján azt hiszem, tudom a választ és ebből adódóan a megoldást is. Előrebocsátom, hogy nem egyszerű és nem is mindig kellemes ez az élmény, de érdemes átesni rajta, mert rendkívül felszabadító hatású.


Web Design & Development Prowebshop