Fóbia gyermekkorban

A fóbia irracionális vagy eltúlzott félelem olyan tárgyaktól, szituációktól vagy testi működésektől, amelyek egyébként nem veszélyesek. A fóbiák nem azonosak azokkal a félelmekkel, amelyek a gyermek különböző fejlődési lépcsőiben megszokottak, vagy amelyek otthoni konfliktusok következményei.

fóbia, túlzott félelem, gyermek | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
Az iskolafóbia példa az eltúlzott félelmekre. Ez 6-7 éves korú gyermekeknél okozhatja az iskolába járás elutasítását. A gyermek vagy közvetlenül elutasítja az iskolába indulást, vagy gyomorfájásra, hányingerre esetleg egyéb tünetekre panaszkodik, amelyek az otthonmaradást indokolják. Ezek a gyermekek túlzott félelemmel reagálnak a tanár érzékeny gyermeket megijesztő szigorára és szidására. Idősebb gyermekekben, 10-14 éves kor között, az iskolafóbia súlyosabb pszichológiai problémát jelezhet.

Kezelés

Fiatalabb, iskolafóbiában szenvedő gyermeket azonnal vissza kell küldeni az iskolába, hogy ne maradjon le az iskolai munkában. Ha a fóbia olyan nagyfokú, hogy a gyermek tevékenységeit zavarja, és ha a gyermek nem reagál a szülők és a tanárok egyszerű megnyugtatására, indokolt lehet pszichológushoz vagy pszichiáterhez fordulni. A gyermekek egy része megszabadul az iskolafóbiától, bár ismételten kialakulhat valódi betegség vagy nyári vakáció után. Idősebb gyermekek esetében, akiknél a kezeléséhez az értelmi képesség vizsgálatára van szükség, az iskolába való visszaküldés nem olyan sürgős.

| fóbia, túlzott félelem, gyermek
2009-02-13 13:32:48
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop