Legutóbbi cikkek

Gyengeelméjűség

A gyengeelméjűség (oligofrénia) lényege a szellemi fejlődésben való elmaradás, amely már a születést követő első években megnyilvánul. Oka lehet fejlődési zavar, továbbá betegség vagy sérülés, amely az egyedfejlődés korai időszakában éri az egyént; lehet pl. a terhesség alatt elszenvedett vírusfertőzés, magzati agyi vérellátáshiány vagy születés közben elszenvedett agykárosodás következménye. Nemritkán társul görcsös bénulással, szabálytalan mozgással.


Retardált személyiségfejlődés

A személyiségfejlődés valamennyi - de különösképpen a gyermekkori - szakaszában rendkívül nagy jelentőségük van az egyéni érés mellett azoknak a környezeti szociális feltételeknek is, amelyek a biológiai kornak megfelelően kialakult új személyiségkomponenseket felszínre hozzák.


Halmozott egyenlőtlenség

A Halmozottan Sérültek Szülőszövetsége 562 olyan családdal tartja a kapcsolatot, ahol szükség van a halmozottan fogyatékos és egészségkárosodott gyermek és családja érdekképviseletére. A gyermekek többnyire a központi idegrendszer károsodása miatt több fogyatékossággal is küszködnek. A szükséges fejlesztési módszerekkel kapcsolatos tájékoztatás a házi- és körzeti orvosok, valamint a védőnők feladata, azonban ismereteik igen gyakran hiányosak. A gyermekek szocializációs fejlődése rendszerint nehezített, érzelmi és akarati életük fejlesztésre szorul. A szerető szülői háttér segítése nélkül a legtöbbjük elveszett.


Értelmi fogyatékosság

Értelmi fogyatékos az, akinek értelmi teljesítménye negatív irányban eltér a normál, átlagos értelmi képességektől. (Intelligenciateszttel megmért intellektuális teljesítőképessége, IQ-ja 68 alatt van.)


Az értelmi fogyatékosok beszéde

A hétköznapok során gyakran merül fel a beszédhibák és az értelmi szint, értelmi fogyatékosság kérdése. Dadogók és általános pösze gyermekek szülei gyakran találják szemben magukat előítéletekkel, a beszédhiba alapján alacsony intelligenciájúnak feltételezik a gyermeket. Ennek a téves nézetnek taglalására nem térnék ki, a beszédhibák általában nem az értelmi képességek kifejezői.


Web Design & Development Prowebshop