Zöld a baba széklete? Semmi pánik!

A fiatal mamák bizonyára sokféle székletét ismerik már a babának. Lehet kis bogyó, vagy olyan híg, hogy oda lesz a frissen felhúzott ágynemű. Ha azonban zöldes színű a kaki, a mamák hajlamosak arra, hogy azonnal pánikba essenek. A zöld széklet fiatal csecsemőknél azonban gyakoribb, mint gondolnánk.

baba, hasmenés, zöld széklet | InforMed Hírek13   InforMed | Sándor, K.

Túl sok vas

Ha a baba vastartalmú tápszert kap, várható, hogy zöldesre színeződik a széklete.

Allergia

Gabonafélék vagy tojás is okozhat allergiát a babánál, és ilyenkor nemcsak a széklete változik meg, de kiütései is lehetnek, nyűgösebb, gyakrabban hány vagy bukik. Keressük fel az orvost, és beszéljük meg vele a szoptatás alatti táplálkozást.

Ha túl gyakran vált mellet a mama

A babák érzékenyek lehetnek az előtejre, arra, ami először jön a mellből. Ez soványabb, de hasgörcsöket, zöldes székletet okozhat. Ajánlatos ezért alkalmanként mindig csak egyik mellből szoptatni.

Sok zöldség

Az is okozhat zöldes kakit a babánál, ha a szoptatós mama sok zöldséget fogyaszt.

Túl sok tejtermék

Ha a szoptatós mama szereti a tejtermékeket, és sokat is fogyaszt belőle, gyakori, hogy a baba zöldeset, nyálkás állagút kakil. Egyes csecsemők érzékenyek a tejre, nem árt, ha ilyenkor a mama visszafogja a sajtimádatát.

Vírusfertőzés

A beleket megtámadó vírus is okozhat híg, bűzös és zöldes színű székletet, ez esetben mutassuk meg a babát az orvosnak.

Fogzás

Fogzáskor bővebb a nyáltermelés, ami irritálhatja a baba beleit, ez is eredményezhet zöldes székletet.

Egészséges anyatejes csecsemő

Teljesen normális, ha az anyatejes csecsemő széklete a zöld valamelyik árnyalatát veszi fel. Lehet, kicsit hígabb, túrós állagú is. Pánikra semmi ok.

Mikor keressük fel az orvost?

Ha a probléma néhány napnál tovább tart, ha a szokásosnál többet sír vagy bukik a baba, ha tartósan megy a hasa, vagy ha véres a széklete, mutassuk meg a gyermekorvosnak.

Associated Content
| baba, hasmenés, zöld széklet
2015-09-14 21:15:17

Web Design & Development Prowebshop