Hirdetés

A kólika a migrén korai jele lehet

A migréneseknek néha a fájdalomtól sírhatnékjuk van. Francia és olasz kutatók szerint ugyanez történhet a kólikás csecsemővel is.

migrén, kólika, csecsemő |

InforMed Hírek11   InforMed | Dobos, L.


A 700 gyerek részvételével lefolytatott kutatás során megállapították, hogy a súlyos migrénes fájdalommal küszködő gyerekek és tizenévesek között soknak csecsemőkorukban kólikája volt. Ezért azt feltételezik, hogy a kólika a migrén egy korai formája lehet, és a hasfájós kisgyereknek nemcsak a hasa fáj, hanem a feje is.

A 700-ből 200 gyerek szenvedett súlyos migrénben. A szülők kikérdezése és az orvosi feljegyzések áttekintése után kiderült, hogy a migrénes kamaszok 74 százaléka volt kólikás csecsemőkorában, míg a nem fejfájós gyerekeknek csupán a 26 százaléka.

Kólikáról akkor beszélünk, ha az egyébként egészséges és jól táplált csecsemő hetente 3 napon át napi 3 óránál többet sír és nyugtalan, és mindez három hétig is eltart.

Ha feltételezzük, hogy a kólika a migrén korai formája, az arra utal, hogy a migrén egy folyamat, amely csecsemőkorban kólikában, kisgyermekkorban hányásban nyilvánul meg, majd serdülő- és felnőttkorban migrénként azonosítják. Általános kiváltó okai a mononátrium-glutamát, a stressz és az alvási minta megváltozása.

A kutatók azt ajánlják, hogy a kólikás csecsemőt tartsuk sötét, csendes helyiségben, és akkor se gyújtsunk villanyt, ha az éjszaka közepén felsír. Biztosítsuk számára a megfelelő mennyiségű alvást. A fenti kutatás alapján a szakemberek semmiképpen sem ajánlják a csecsemő migrén elleni gyógyszerrel való kezelését, és további kutatások elvégzését tartják szükségesnek.

Today

migrén, kólika, csecsemő

2013-05-02 07:35:55

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop