Hirdetés

Bélhurutjárvány tört ki egy dél-ukrán városban, több százan betegedtek meg

Gyomor- és bélrendszeri fertőzés miatt néhány nap alatt több százan fordultak orvosi segítségért a dél-ukrajnai Izmajil város és a környező falvak lakói közül, a térségben emiatt szükséghelyzetet hirdettek.

gyomorhurut, bélhurut, fertőző, gasztroenteritisz, Ukrajna |

MTI Hírek13 | MTI

Az Odessza megyei város polgármestere, Andrij Abramcsenko által hétfőn közölt adatok szerint eddig összesen 405-en kerültek kórházba ezekkel a panaszokkal, s a betegek közül 247 gyermek.

Az előzetes vizsgálatok alapján a megbetegedéseket főleg rota- és norovírus, valamint baktériumfertőzés okozta. A járvány amiatt alakult ki, hogy a heves esőzések következtében fekália került a város vízvezetékeibe.

Az első betegek múlt csütörtökön fordultak orvoshoz, azóta azonban a fertőzöttek száma szinte óráról órára emelkedik.

A tömeges fertőzés miatt büntetőeljárást indított a rendőrség az egészségügyi előírások megsértésének gyanújával. Izmajilban a polgármester szükséghelyzetet hirdetett, aminek keretében elrendelte a nyilvános étkezdék és a piacok átmeneti bezárását. Járőröző rendőrök figyelmeztetik a lakosokat, hogy a gyümölcsök, zöldségek, tejtermékek és egyéb, könnyen romló élelmiszerek fogyasztása veszélyes lehet, és igyekeznek megakadályozni az illegális, utcai élelmiszerárusítást. A város iskoláiban ideiglenes egészségügyi szobákat létesítettek, egy esetleges nagyobb járványra készülve.

A hatóságok hozzáláttak a vízvezetékek fertőtlenítéséhez.

A rotavírus 1-2 nap lappangási idő után hányást, hasmenést, súlyosabb esetekben magas lázat okoz. Kiszáradással járhat, ami miatt csecsemőkre és kisgyermekekre kifejezetten veszélyes. A norovírus-fertőzés tünetei is ugyanezek, társulhat még hozzá görcsös hasi fájdalom, fejfájás, izomfájdalom és fáradtságérzés.

gyomorhurut, bélhurut, fertőző, gasztroenteritisz, Ukrajna

2016-06-20 17:29:52

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop