Csökkenti a hasfájást a képzelet

Azoknál a gyermekeknél, akik gyakran panaszkodnak hasfájásra, segíthet a panaszokon, ha megtanulják képzeletük segítségével enyhíteni a szenvedést. A krónikus gyermekkori hasfájás ugyanis sokkal gyorsabban enyhül, ha a gyógyszeres kezelés mellett a kicsik képzelőerejét is bevetjük.

hasfájás, fájdalom, fantázia kezelés | InforMed Hírek7   InforMed | Seprődi, B.
„Az az igazán izgalmas ebben, hogy a gyermekek maguk tudják enyhíteni a fájdalmat, és ehhez csak szóbeli utasításokra van szükségük” - fogalmaztak a kutatók. - „Az eredmények pedig sokkal jobbak, mint az egyszerű gyógyszeres kezelésnél.”

A vizsgálatban összesen 34 gyermek vett részt, életkoruk 6-15 év között volt. Hasi panaszaik hátterében kórokot nem lehetett azonosítani, kezelésként a krónikus hasfájásnak megfelelő gyógyszereket kapták.

Néhány gyermek ezen felül olyan CD-ket és DVD-ket is kapott, ami segítségével irányítottan kellett használni a képzeletüket. Az eredményeket azokhoz a gyermekekhez hasonlították, akik nem kaptak ilyen lemezeket.

Az egyik irányított fantázia például a következőképpen szólt: „képzeld el magad, ahogy kényelmesen lebegsz egy nagy, kövér felhőn”, miközben progresszív relaxálási feladatokat is kaptak a gyermekek.

Egy másik program során egy tárgyat kellett elképzelni, ahogy elolvad a kezükben „mint a vaj, és ettől a kezed meleg lesz és fényes”. Ezt követően a kezüket a hasukra kellett tenni, azt képzelve, hogy „a melegség és a fényesség elterjed a hasukban, védőpajzsot képez, és nem engedi, hogy bármi bántsa a hasad”.

A gyerekek nyolc héten át használták a kapott CD-ket. Szívesen használták ezt az anyagot, és a legtöbbjük gyakrabban hallgatta meg, mint ahogy a kutatók kérték tőlük.

A nyolc hetes periódus végén az irányított fantázia-kezelés kapcsán a gyermekek 63 %-ánál enyhült a hasfájás legalább a felére. A hagyományos kezelésnél ez az arány mindössze 27 % volt.

Azok, akik a vizsgálat kezdetén nem kaptak CD-t, nyolc hét múlva már használhatták a lemezeket, ekkor már ebben a csoportban is 60 % feletti sikert lehetett tapasztalni.

A vizsgálat végeztével a gyermekek azonban fokozatosan leszoktak a CD-k hallgatásáról, de lehetőségük volt tovább használni azt a technikát, amit a lemezek segítségével tanultak. Hat hónappal a vizsgálat vége után a technikára jól reagáló gyermekek 62 %-a még mindig jól volt.

WebMD
| hasfájás, fájdalom, fantázia kezelés
2009-11-02 12:05:32

Web Design & Development Prowebshop