IBS gyermekkorban

Az elmúlt öt évben csaknem ötödével nőtt hazánkban a gyulladásos bélbetegségekben szenvedő gyermekek száma, ez évente csaknem kétszáz új esetet jelent.

Crohn-betegség, colitis ulcerosa, gyulladásos bélbetegség | InforMed Hírek14   InforMed | Semmelweis Egyetem, Általános Orvostudományi Kar

Ezeknek a kórképeknek két fő fajtájuk van: a Crohn-betegség, valamint a vastagbél ismeretlen eredetű fekélyes gyulladása (colitis ulcerosa).

A genetikai hajlamon túl a környezeti tényezők, így az ételek is komoly szerepet játszhatnak a betegség terjedésében; az anyatejes táplálás és az antibiotikumok mellőzése, különösen 2 éves kor alatt – ugyanakkor csökkenti a kialakulás rizikóját.

A Crohn-betegség növekedési zavarral, hasfájással, hasmenéssel, véres széklettel járhat. Mivel nehéz felismerni, rejtőzködőbb, mint a vastagbél fekélyes gyulladása, amelynek jellegzetes tünete a véres hasmenés.

Mindkét gyulladásos bélbetegség a gyermekek esetében a 12-13 évesek körében a leggyakoribb, 5 éves kor alatt ritkának számít, ugyanakkor már 2 hónapos kisbabán is látták a betegség kezdeti tüneteit.

20-30 éve elvétve találkoztak csak ezzel a kórképpel, manapság azonban közel kétszáz gyermeknél diagnosztizálják évente. A betegek jelentős részét a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikáján kezelik, ahol 15-20 gyulladásos bélbeteget ápolnak hetente, mondta mondja Dr. Veres Gábor, a klinika docense.

A pontos okok nem ismertek, feltételezhető azonban, hogy a genetikai tényezők mellett a környezetnek, a nem megfelelő minőségű ételeknek is meghatározó szerepe van.

Utóbbit látszik alátámasztani, hogy ha a gyerekek két hónapig egyfajta ellenőrzött tápszert kapnak, akkor ugyanúgy gyógyulnak, mint a szteroid kezeléssel, sőt, a nyálkahártya gyulladás esetében jobbak az eredmények, és nincs mellékhatás.

A stressz ront a betegek állapotán, de ha nincs valakinek hajlama rá, akkor önmagában ettől nem fog kialakulni nála bélgyulladás, amely együtt járhat ízületi panaszokkal, szem- vagy májgyulladással – mondja Dr. Veres Gábor.

Az anyatejnek egyfajta védő hatása van, azoknál a gyermekeknél, akiket így táplálnak, kisebb valószínűséggel jelentkezik bélgyulladás. Két éves kor alatt rizikófaktornak számít még az antibiotikum-kezelés is.

Mivel az okok nem egyértelműek, így a kezelés is összetett folyamat. A hagyományos gyógyszeres terápia mellett körülbelül az esetek harmadában műtétre is szükség van.

Jelentős előrelépést jelent a kezelésben a bőr alá adható vagy infúziós biológiai terápia, amelynek alapja egy gyulladásos faktorok elleni antitest beadása. A gyulladásos bélbetegek gyógyulása nem végleges, de megfelelő kezeléssel teljes életet élhetnek az érintettek.

A csontok egészsége érdekében különösen fontos, hogy a betegség nyugvó állapotban legyen a növekedési időszakban, a gyulladás miatt ugyanis kevésbé tud felszívódni a vas, kalcium és a D-vitamin, amelyek elengedhetetlenek a megfelelő fejlődéshez.

Ahhoz, hogy a csontok erősek legyenek, az izomzatnak is kellően fejlettnek kell lennie, hiszen a jól fejlett izomzat a csontokra húzóerőt is jelent ezért mindig azt javasolják a pácienseknek, hogy lehetőség szerint mozogjanak minél többet.

| Crohn-betegség, colitis ulcerosa, gyulladásos bélbetegség
2016-06-09 16:35:54

Web Design & Development Prowebshop