Hirdetés

Jótékony hatással lehetnek néhány gyermekbetegségre a probiotikumok

Segíthetnek bizonyos gyermekbetegségek tüneteinek enyhítésében a jótékony hatású probiotikus baktériumok - állapították meg amerikai orvosok.

probiotikum, gyomor-és bélbetegségek, bélflóra, hasmenés |

MTI Hírek 2010 ;7

A szakemberek szerint az eredmények azonban még így sem elég meggyőzőek ahhoz, hogy megkezdődhessen probiotikus gyermektápszerek gyártása. A jótékony baktériumokat ráadásul nem szabad súlyos betegségtől szenvedő kisgyermekeknek adni. Az amerikai gyermekgyógyászok akadémiája által készített legújabb jelentés a Pediatrics című folyóirat hétfői számában jelent meg.

Egy egészséges bélrendszer nagyjából 500 különböző baktériumot tartalmaz, amelyek segítik a bélflóra hatékony működését, az emésztést és kedvezően befolyásolják az immunrendszert is. A probiotikus tablettákat, tejtermékeket, és italokat gyártó cégek már évek óta hangoztatják, hogy termékeik segítenek az egészséges immunrendszer és emésztés megőrzésében.

A most elkészült jelentés a probiotikus termékek aktív összetevőiről készített korábbi tudományos vizsgálatok eredményeit összegzi. A tanulmány szerint ha az egyébként egészséges gyermek még a vírusfertőzés okozta hasmenés elején hozzájut a probiotikumokhoz, akkor jelentősen lerövidíthető a betegség időszaka. A táplálék-kiegészítő az antibiotikumok mellékhatásaként jelentkező hasmenés megelőzésében is segít.

További bizonyítékokra lesz szükség ahhoz, hogy kiderüljön, vajon a probiotikumok a székrekedés, az irritábilis (ingerlékeny) bélszindróma, és a Crohn-betegség enyhítésére is alkalmasak-e, illetve, hogy segítenek-e a terhes kismamákat, valamint a csecsemőket fenyegető ekcéma és asztma megelőzésében. A szakemberek azt remélik, hogy a további kutatások valószínűleg még több jótékony hatásról számolnak majd be. Előbb utóbb pedig a rostokat, valamint egyéb tápanyagokat tartalmazó és a probiotikumok szaporodását elősegítő prebiotikumok előnyei is bebizonyosodnak.

Fontos azonban, hogy az intravénás katétert használó, vagy összeomlott immunrendszerrel rendelkező gyerekeknek nem szabad probiotikumokat adni, mert komoly fertőzéseket kaphatnak.

A szakemberek arra is figyelmeztetnek, hogy a probiotikus termékekben lévő jótékony baktériumok csak akkor hatékonyak ha még életben vannak. "A fogyasztóknak észben kell tartaniuk, hogy a probiotikus táplálék-kiegészítőkben lévő mikroorganizmusok jelentős százaléka már azelőtt elpusztulhat, mielőtt a terméket megvásárolnák, illetve a lejárati időt jelző címke is félrevezető, vagy pontatlan lehet" - hangoztatta Tod Cooperman, a ConsumerLab.com vállalat elnöke, akinek tavaly minőségellenőrzést végzett bizonyos probiotikus táplálék-kiegészítőkön.
probiotikum, gyomor-és bélbetegségek, bélflóra, hasmenés

2010-11-30 12:21:53

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop