Különleges diéta a bélgörcsök ellen

A szoptatós anyák enyhíteni tudják a baba bélgörcseit, ha a leggyakoribb allergéneket kizárják a táplálkozásukból. Búzát, tejet, tojást, amerikai mogyorót, diót, szójabab vagy halat nem szabad enniük, a Pediatrics novemberi lapszámában közölt új tanulmány szerint.

kólika, bélgörcs, diéta | InforMed Hírek 2005 ;3   InforMed | Glanz, J.
A kutatók szerint az olyan anyatejen nevelt gyermekekben, akik különben jól vannak, és a szoptatás-technikája kielégítő, sok gyermek viselkedése egy héten belül javul, a táplálkozás módosítását követően. Azonban nem mindenki van meggyőződve arról, hogy az alacsony allergen tartalmú diéta, vagy hogy egyáltalán szükséges-e. A kólikáktól szenvedő gyerekek állapota idővel amúgy is magától javul. A hasgörcsös tünetek körülbelül hathetes korban tetőznek. Általában, mire egy baba 12 hetes lesz, a bélgörcsök csaknem megszűnnek. A legtöbb kólikás babának vannak békés napjaik, de általában koraeste, a baba néha órákért sírni fog. Bélgörcsöt akkor diagnosztizálnak, ha a gyermekorvos nem találja a sírás okát.

Senki nem tudja pontosan, hogy mi okozza a kólikát, bár sok elmélet létezik. Az egyik elmélet szerint ételallergia, az étel fehérjetartalma okozhatja. Az elméletet bizonyítására a kutatók véletlenszerűen 90 szoptatós anyát osztottak be két csoportba: alacsony allergen tartalmú diétára, vagy olyan normális diétára, mely olyan ételeket tartalmazott, ami a másik csoport számára tilos volt.

Az alacsony allergéntartalmú csoport nem kaphatott búzát, tejet, tojást, amerikai mogyorót, diót, szójabab vagy halat a hét napig tartó diéta során. Az anyák a sírás idejét feljegyezték a vizsgálat ideje alatt. A babák átlagos életkora 6 hét volt a tanulmány kezdetén. Az alacsony allergéntartalmú csoportban lévő szoptatós anyák csecsemői 48 óra alatt körülbelül három órával kevesebb sírtak.

A hasgörcsös gyerekek szüleinek néha pihenniük is kell. Meg kell kérni a férjet, helyettesítsen egy kicsit, megkérni családtagot, barátokat vagy szomszédokat, hogy a kismama egy kevés pihenhessen.

HealthDay
| kólika, bélgörcs, diéta
2005-11-09 16:35:02

Web Design & Development Prowebshop