Beteg a gyerek

Nagy segítség az orvos számára, ha a hozzátartozók alaposan megfigyelik az eltéréseket a megszokott állapottól, és azt el is tudják mondani az orvosnak. Fontos, hogy az időbeli lefolyást is jól megfigyeljék.


Hat napon át tartottak életben tüdő nélkül egy pácienst Kanadában

Hat napon át tüdő nélkül tartottak életben egy transzplantációra váró pácienst egy kanadai kórházban, és ezzel megmentették az életét.


A cisztás fibrózisban szenvedők napja lesz a szombat a Korányiban

Először rendezik meg szombaton a cisztás fibrózisban szenvedő betegek és hozzátartozóik napját, a rendezvénynek az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet ad otthon.


Kevesebb aggodalmat ajánlanak a belázasodott gyerekek szüleinek

A kisgyerekes szülők körében gyakori a láztól való rettegés - állapítja meg az Amerikai Gyerekgyógyászati Akadémia (AAP) hétfőn közzétett jelentésében, melyben az orvosok arra intik a szülőket, hogy nem szükséges mindig kezelni a megemelkedett testhőmérsékletet.


A paracetamol allergiát válthat ki a gyermekeknél

A paracetamol csecsemőkori alkalmazása a későbbiekben allergiás megbetegedések, egyebek közt az asztma kialakulásáért lehet felelős - állítják új-zélandi kutatók, akik vizsgálataikról a Clinical and Experimental Allergy című szaklapban számoltak be.


Gyermekkori krónikus betegségek

A gyermekkori krónikus betegségek közé tartoznak többek között az asztma, a központi idegrendszeri bénulás, a cisztás fibrózis, a szívhibák, a cukorbetegség, a nyitott gerinc, a gyulladásos bélbetegségek, a veseelégtelenség, az epilepszia, a rosszindulatú megbetegedések, a fiatalkori ízületi gyulladás, a vérzékenység, a sarlósejtes vérszegénység és az értelmi fogyatékosság. Habár ezek önmagukban ritkák, összességükben a gyermekek 10-20%-át érintik.


Lázfóbia

A láz a leggyakoribb ok, mely miatt a szülők gyermekükkel orvoshoz fordulnak. Rengeteg tévhit kapcsolódik a lázas állapothoz, a szülők inkább kórképnek, mint tünetnek tekintik a lázat.


Ne essenek pánikba, ha gyermekük lázas

ATLANTA, USA - A szülők javarésze profi a kisebb megfázások, taknyos orrok és ugató köhögés kezelésében, de még a legtapasztaltabbak is aggódni kezdenek, ha gyermekük lázas és levert lesz. A legtöbben ilyenkor azonnal az orvoshoz rohannak. A sürgősségi osztályok felvételeinek közel 50 százalékát a lázas esetek teszik ki. Ez az arány a téli hónapokban, amikor a gyermekek fogékonyabbak a megfázásra és az influenzára, akár a 70 százalékot is elérheti.


Holisztikus gondozás

A pszichoszociális beavatkozások körébe tartozik a kórházi felvételre illetve műtétre való felkészítés, játékra, érzelmek kimutatására adott lehetőség, a szülők lehetőség szerinti bevonása a gondozásba, de a szülői kompetencia értékelése is. Megfigyelések támasztják alá, hogy mindezek következtében számottevően csökken a gyermekek szorongása a különböző orvosi beavatkozások alatt, és a gyermekek általában véve jobban alkalmazkodnak a számukra idegen kórházi körülményekhez.


Fehér köpeny és piros orr

Hogy kicsodák is valójában a klinikán vizitelő krumpliorrú fehérköpenyesek? Név szerint: dr. Lala, dr. Voalá, dr. Hopplá, dr. Dudorr, dr. Mogyoró és dr. Kamilla Karamella bohócdoktorok, akik egy-egy bűvészmutatvánnyal vagy egy kedves dallal próbálják meg a kórházban fekvő gyerekekkel elfeledtetni ­ ha csak pár percre is ­ a betegségük okozta fájdalmakat. Az ötlet, miszerint a nevetés és a jókedv nem csak a fizikai fájdalomtól vonja el a beteg figyelmét, de a betegség okozta szorongást is oldja, eredetileg Amerikából indult ki. Bő másfél évtizede annak, hogy Michael Christensen előadóművész ­ tapasztalván a kórházakban uralkodó nyomasztó légkört ­ megalapította a Clown Care Unit-ot (bohóc gyógyászati osztály), a súlyos betegségben szenvedő gyerekek alternatív gyógyítására. Az azóta elvégzett kutatások a tudomány szempontjából is igazolták, hogy a betegek teljes felépülésében, illetve betegségük kezelésében rendkívül nagy szerepet játszik a jókedv. A nevetés nemcsak a betegség kiváltotta feszültséget oldja, hanem a neurohormonális rendszeren keresztül az immunrendszert is stimulálja, mintegy természetes védőpajzzsal erősítvén így a legyengült szervezetet.


1 |