Beteg a gyerek

Nagy segítség az orvos számára, ha a hozzátartozók alaposan megfigyelik az eltéréseket a megszokott állapottól, és azt el is tudják mondani az orvosnak. Fontos, hogy az időbeli lefolyást is jól megfigyeljék.

beteg germek | InforMed Hírek14   InforMed | Molnár, Z.

Nagyon fontos a pontos megfigyelés, vagy - ha erre nem volt mód - annak a hozzátartozónak, óvónőnek, tanítónak, aki észlelte a betegség kezdetét, a kikérdezése. Így ugyan másodkézből, de informálni lehet majd az orvost.

Nagyon lényeges, hogy a betegség időbeli lefolyásáról megfelelő képet tudjanak adni és a tüneteket jól megfigyelve, azokat el is tudják mondani. Ez nem feltétlenül iskolai végzettség függvénye. Van olyan édesanya, aki olyan pontos és korrekt leírását adja meg egy betegség tüneteinek, hogy azt egy az egyben le lehetett volna írni egy egyetemi tankönyvben is.

Az orvos utasításait be kell tartani, vagy ha ez valamilyen akadályba ütközik, például a gyógyszert nem tudják beadni, vagy a gyermek, bár beveszi a gyógyszert, kihányja azt, rögtön meg kell beszélni orvosával vagy az ügyeletes orvossal, hogy mit tegyenek.

Sajnos ilyen okok miatt néha napokig nem szedett gyógyszert a gyermek, és természetesen nem is gyógyult az alatt. Nagyon fontos a jó és őszinte kapcsolat a kezelőorvossal, mert csak együttműködve lehet a gyors és szövődménymentes gyógyulást elérni.

Ha ez a kölcsönös bizalom nincs meg, inkább keressenek olyan orvost, akiben feltétlenül megbíznak. A szülők bizonytalansága, bizalmatlansága a metakommunikációs jelekből igen jól érezhető, a finom érzelmi rezdülésekre nagyon érzékeny gyermeknél is bizalomvesztéssel jár. Pedig azt tudjuk, hogy a gyógyulásba vetett hit már szinte fél gyógyulást jelent.

A beteg gyermek mindig felborítja a megszokott napirendet, az előre eltervezett programot. Nagyon jellemző, amit Murphy a Szülők törvényében ír: "Annak a gyermekes szülőnek, aki előre tervez programokat, fogalma sincs a gyermekbetegségek természetéről."

A szülők feladata a láz csillapítása, ezzel nem szabad megvárni, amíg orvos látja a beteget. Ezért mindig legyen otthon a gyerek súlyának, életkorának megfelelő lázcsillapító!

A szülő kötelessége az is, hogy minimális ismerete legyen a hányás, a hasmenés megszüntetéséről, de legalább ne rontsa a gyermek helyzetét tudatlanságból, vagy a gyerek követelésével szembeni erőtlenségével.

Hogy lehet beadnia gyógyszert egy nagyobb csecsemőnek?

A gyógyszerek - főleg az antibiotikumok - kifejezetten rossz ízűek, bár a gyógyszergyárak mindent megpróbálnak, hogy a szirupok nagy molekulájú adalékanyagaival körbevegyék a gyógyszermolekulákat, így csökkentve a gyógyszer kellemetlen ízét.

Ez sokszor azzal a következménnyel is jár, hogy nem is a gyógyszer hatóanyagára, hanem az adalékanyagára válik allergiássá a gyermek és néhány napos gyógyszerszedés után kiütések jelenhetnek meg a bőrén.

Ennek ellenére a legtöbb gyógyszer bevétele, különösen az amúgy is nyűgös gyermeknél nagy ellenállásba ütközik. Ilyenkor mérlegelnie kell a szülőnek is, hogy mikor árt kevesebbet a gyermeknek: akkor, ha megpróbálja - akár erőszakkal is - beadni a gyógyszert, vagy sajnálatból eláll ettől.

Ezért gyakorlati tanács, hogy

1. Soha ne keverjék el nagyobb mennyiségű ismert étellel, itallal a gyógyszert. Mindig a lehető legkoncentráltabb formában adják be, mert egy kanálnyit még esetleg sikerül beadni, de a nagyobb mennyiséget biztosan nem fogja megenni, ráadásul még meg is utálhatja az ismert ételt.

2. Ha ki akarja köpni a gyermek a szájába adott gyógyszert, akkor addig ne vegyék ki a szájából a kanalat, míg a hátracsorgó gyógyszert, reflex hatására, le nem nyeli.

3. Ha nem akarja a száját a továbbiakban kinyitni, akkor segítséggel rá lehet bírni erre, például az orr befogásával. Ezek az eljárások nagyon kegyetlennek tűnhetnek, és nyilván nem is így kell rögtön kezdeni a gyógyszerek beadását, de az ilyen korú gyerekek józan eszére csak ritkán lehet hatni.

Miért nem adható kúp formájában a gyógyszer?

Az antibiotikumok a bélből nem, vagy csak kis mértékben szívódnak fel, tehát hatástalanok. Sok kúp adása egyébként sem kívánatos, például ha egymás után kétféle kúp adására kényszerülnek, valószínű, hogy mindkettőt ki is fogja kakilni a gyermek.

Mit tegyünk, ha a kúp beadása után kakil a gyermek?
  • Ha láthatóan, azonnal kijött a beadott kúp, akkor kis idő elteltével újra egy teljes adagot kell beadni.
  • Ha 15-30 perc múlva van széklet, akkor célszerű az eredeti adag felét beadni.
  • 30 perc után általában úgy tekinthető, hogy a gyógyszer nagy része már felszívódott.
Hogyan felezzük el a kúpot?

Szükség lehet erre néha, de nem könnyű feladat és igazán pontosan nem is lehet megcsinálni. Gyakorlati tanács, hogy bár a kúpokat jó a hűtőszekrényben tartani, a beadás előtt kb. 10 perccel vegyék ki onnan. Így nem lesz annyira kellemetlen a beadása és ha felezni kell, nem fog törni. Hosszában felezés után a fél kúpot nem lehet beadni, mert eltörik, ezért a kúp hátrafelé szűkülő alakja miatt kb. 1/3:2/3 arányban lehet keresztbe elvágni, és így könnyebb beadni.

Hogyan adhatjuk be a kúpot?

A kúpot óvatosan kell átjuttatni a végbélnyíláson, és teljes terjedelmében át kell jutnia a záróizomzat alkotta gyűrűn. Ehhez kell egy kis segítség. A kúpot adó kissé bekrémezett ujja hegyével segítse át ezen az akadályon, és ekkor a zárógyűrű ismét összehúzódik. Ehhez a művelethez alkalmatlan a hosszú köröm! Ezt követően néhány másodpercig a farpofákat érdemes összefogni, ez rendszerint megakadályozza, hogy a kúpot azonnal kitolja a beteg gyerek.

Hogy törjük össze a tablettát?

Nagyon jó módszer a két egymásba tett kanál közötti összetörés.

Összekeverhetjük-e az összetört tablettát lekvárral, mézzel stb.?

Igen, de gondoljanak arra, hogy ekkor is fennáll a veszély, hogyazt az ételfajtát megutálja a gyermek.

Evés előtt vagy után kell-e beadni szájon át a gyógyszert?

Kevés kivételtől eltekintve - ilyenkor az orvos is felhívja a figyelmet erre - evés előtt. Ennek két fő oka is van, egyrészt a gyógyszerek jobban szívódnak fel, ha éhgyomorra adjuk, másrészt nagyobb a gyógyszer kihányásának a veszélye, ha evés után adjuk (ráadásul még az elfogyasztott ételt is kihányja a kicsi).

Gyógyszeradagolásnál használt mértékegységek

A kanalas gyógyszerek egy részénél az adagolást az orvos nem milliliterben, hanem kk., gyk., ek. formában adja meg. Ma néha zavar van ezekkel az egységekkel. Van szülő, aki a kávéskanál esetében a mokkáskanálra gondol. A másik probléma, hogy a modern kanalak mérete sem a régi. Ezért, ha a gyermek olyan gyógyszert kapott, amihez mérőpoharat adtak, azt célszerű elmosva eltenni, hogy más gyógyszerek pontos adagolásához is fel tudják használni, illetve ennek segítségével meg tudják mérni az otthon használatos kanalak űrmértékét.
  • 1 mk. (mokkáskanál) = 2,5 ml
  • 1 kk. (kávéskanál = angolszász nyelvterületen teáskanál) = 5 ml, a mai laposabbak általában csak 3 ml-esek.
  • 1 gyk. (gyermekkanál) = 10 ml 1 ek. (evőkanál) = 15 ml
Meddig lehet felhasználni a gyógyszereket?

Amikor még kevesebbet kellett fizetni a gyógyszerekért, akkor is luxus volt a maradék gyógyszert kidobni, ma még inkább az.

A lejárati időig szabad csak felhasználnia gyógyszereket. Az eredeti csomagolásukból ne vegyék ki az orvosságot, és a dobozon feltüntetett lejárati idoponthoz szigorúan tartsák magukat. Beadás előtt mindig győződjenek meg arról, hogy nem járt-e le a gyógyszer! Ha nincs a dobozon, üvegen lejárati idő, vagy nem tudják biztosan eldönteni annak időpontját, inkább ne használják a gyógyszert.

Biztonságos, zárható helyen tárolják a gyógyszereket, ahol a gyermekek nem férnek hozzá! Igaz, hogy a beteg gyermek nehezen veszi be a számára szükséges gyógyszert, de az egészséges, mindenre kíváncsi gyerek sok mindenre képes!

| beteg germek
2018-04-20 15:45:33
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop