Hirdetés

A nyers tej fogyasztása csökkenti a fertőzéseket csecsemőkorban

Úgy tűnik, hogy a nyers tehéntej hatásos gyerekeknél a légúti fertőzések, a láz és a középfülgyulladás ellen. Azok a csecsemők, akik nyers tehéntejet kapnak, ritkábban betegszenek meg, mint a tartós tejet ivók. Ezt közölték közölték a Journal of Allergy and Clinical Immunology című orvosi folyóiratban.

immunológia, tejfogyasztás, csecsemőtáplálás |

InforMed Hírek12   InforMed | Sarkady, L.


A hosszú tartamú „Pasteur” vizsgálatsorozat keretében kereken 1000 anya gyermekét ellenőrizték hetente az első életévükig. Azok a gyerekek, akik kezeletlen tehéntejet ittak, lényegesen ritkábban betegedtek meg náthában, légúti fertőzésben, középfülgyulladásban mint azok, akik magas hőfokon kezelt tejet ittak. Náluk a légúti fertőzés kockázata 30%-ra csökkent. Ez a hatás valamivel mérséklődött, ha felmelegítették a tejet. A pasztörizált tej, melyet gyárilag melegítenek, védett a lázas betegségektől, de a tartós tej már nem.

Az eltérő védő hatást feltehetően a tej bizonyos hőérzékeny anyagai okozzák, melyek főleg a légúti fertőzéseknél és a középfülgyulladásnál játszanak fontos szerepet. Ezek a megtalálhatók a nyers tejben, de a felforraltban nem”, a szerzők szerint

Az ipari feldolgozás során felmelegítik a tejet, a pasztörizálásnál 72 -75 C0 fokra, viszont a tartós tejnél 135 C0-ra, sőt a tejet homogenizálják is, ami által a zsír eloszlik.

A Pasteur-tanulmányban 1.000 várandós asszony vett részt Bajorország, Finnország, Franciaország, Svájc és Ausztria falusi régióiból, akiknek kb. a fele tanyákon élt. Gyermekeiket tíz éves korukig nyomon követték, hogy a környezet hatásait is vizsgálhassák az asztma és az allergia kialakulásánál. Figyelembe vették az anyák táplálkozási szokásait is a terhesség alatt. Az LMU mellett több más intézet kutatói is részt vettek a vizsgálatsorozatokban.

Egy éves korban vért vettek a gyerekektől, melyet megvizsgáltak immunológiai szempontból. A nyers tejet ivó csecsemőknél alacsonyabbak voltak a normál CRP (C-reaktív protein) értékek, melyek felvilágosítást adnak a szervezetben fellépő gyulladásokról. A magasabb gyulladási paraméterek idült betegségek, pl. asztma vagy túlsúly kialakulásával függenek össze, mint ez más vizsgálatokból már ismert.

A vidéki élet immunrendszerre gyakorolt pozitív hatásait már sok vizsgálatban megállapították. „Azok a gyerekek, akik egy hagyományos tanyán, tejelő tehenekkel együtt nőnek fel, a legvédettebbek az allergiás reakcióktól”, foglalták össze a szerzők az eddigi eredményeket.

Kapcsolódó rovatok:
Elválasztás,mesterséges táplálás
Ételallergia
Fertőzések, láz


Forrás: Rohmilch senkt Infektionsrate bei Säuglingen

immunológia, tejfogyasztás, csecsemőtáplálás

2014-11-03 05:51:02

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop