Legutóbbi cikkek

Új rotavírus vakcina

Olyan új vakcinát fejlesztett ki egy nemzetközi kutatócsoport a rotavírus ellen, amely újszülött korban adható. A vakcina újszülöttek millióinak életét mentheti meg világszerte. Az ausztrál Murdoch Gyermekegészségügyi Kutatóintézet (MCRI) közleménye szerint, mely a New England Journal of Medicine című orvosi folyóiratban jelent meg.


Ajánlatos védekezni a rotavírus ellen

Ajánlatos minél kisebb korban védekezni a rotavírus ellen, mert ezzel nem csak a kisgyermeket, de a többi családtagot is meg lehet védeni ellene. A szúrás nélkül, szájon át adható oltás már 6 hetes kortól adható.


Gyermekorvosok egyesülete: időben be kell oltani a kisgyerekeket rotavírus ellen

Időben be kell adatni a rotavírus elleni oltást a kisgyerekeknek - figyelmeztetett a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében. A szúrás nélkül, szájon át adható oltás már 6 hetes kortól alkalmazható, választható a két- vagy háromadagos vakcina.


Bakteriális fehérjével gyógyítható a rotavírus-fertőzés

A baktérium csillóiban lévő fehérje, a flagellin segítségével megelőzhető és gyógyítható a rotavírus-fertőzés - erre a következtetésre jutottak állatkísérletek során a Georgiai Állami Egyetem kutatói, akik vizsgálataik eredményeit a Science legújabb számában ismertetik.


Súlyos, de nem túl gyakori betegségnek tartjuk a rotavírus fertőzést!

Hazánkban igen gyakori a rotavírus okozta megbetegedés, az idei év első négy hónapjában például 3673 fertőzést jelentettek1. A rotavírus okozta lázzal, hányással, hasmenéssel járó betegségen 5 éves korára szinte minden gyermek átesik, csak Európában évente 87.000 beteg kerül kórházba rotavírus fertőzés következtében. Egy friss kutatás szerint a felnőtt magyar lakosság többsége tisztában van a betegség esetleges súlyosságával, ugyanakkor jóval kevesebben gondolják azt, hogy ez a fertőzés ennyire gyakran fordul elő.


Vércsoporttól is függhet a rotavírus-fertőzés kockázata

A vércsoportunk is befolyásolhatja, hogy mennyire vagyunk kitéve a rotavírussal való fertőződés kockázatának - sugallja amerikai kutatók tanulmánya, amely a Nature tudományos magazinban jelent meg.


A rotavírus-oltás sikertörténet

A rotavírus elleni védőoltás bevezetése jelentősen csökkentette a kórházi felvételek számát és a sürgősségi osztályok forgalmát az Egyesült Államokban. A kétéves tapasztalat azt mutatja, hogy az oltás 66-100 %-kal csökkenti a rotavírus eredetű hasmenéses esetek számát. A vírus akár halálos kimenetelű hasmenést is okozhat.


Az első védőoltás Európában rotavírus fertőzés ellen

A rotavírusok okozta betegségek következtében 87.000 kisbaba kerül évente kórházba, és több mint 700.000 orvosi vizit válik szükségessé európai viszonylatban. Összességében az EU-ban élő 23,6 millió 5 éven aluli gyermekből megközelítőleg 3,6 millió kapja meg a rotavírus gastroenteritist (RVGE) minden évben1.


Akut fertőző hasmenés

A fertőző hasmenés gyakori laza és formálatlan széklet ürítésével járó, fertőzés következményeként kialakuló megbetegedés. Csecsemőkorban a bakteriális és vírusos fertőzések messze a leggyakoribb okai az akut hasmenéseknek, habár a hasmenésnek számos egyéb oka is lehet.


Az első rotavírus vakcina jövőre várható

SAN FRANCISCO-- A rotavírus fertőzés, hasmenést okoz és évente 3,5 millió csecsemőt betegít meg az Egyesült Államokban, világszerte pedig 870000 hal meg évente. Az American Chemical Society áprilisi kongresszusán egy új oltóanyagot jelentettek be, amely mérsékelni fogja a súlyos fertőzések számát.


1 |

Web Design & Development Prowebshop