Az első rotavírus vakcina jövőre várható

SAN FRANCISCO-- A rotavírus fertőzés, hasmenést okoz és évente 3,5 millió csecsemőt betegít meg az Egyesült Államokban, világszerte pedig 870000 hal meg évente. Az American Chemical Society áprilisi kongresszusán egy új oltóanyagot jelentettek be, amely mérsékelni fogja a súlyos fertőzések számát.

rotavírus, védőoltás, oltóanyag, oltás, vakcina, rotavírus | The New York Times Health News Service   Medincorp | Pinholster, G.

A RotaShield nevű, szájon át bevehető oltóanyag drámaian csökkentette a betegség súlyosságát, illetve meg is előzte egy kilenc országban, köztük az Egyesült Államokban, Finnországban és Venezuelában , 10500 csecsemőn végzett tanulmány szerint, mondta Chia-Lung Hsieh, a RotaShield előállítója, a Wyeth-Lederle igazgatója.

A placebóval összehasonlítva, az oltóanyag a rotavírus esetek 80-95 %-át előzte meg.

Ez az első olyan oltóanyag, amely képes megelőzni a legsúlyosabb eseteket is.

Az Egyesült Államokban, mondta Hsieh, a vakcina 79 millió dollárral csökkenti a rotavírus fertőzés ápolási költségeit, mely 1,2 milliárdot tesz ki évente.

A Wieth-Lederle kérte az FDA-tól a RotaShield engedélyezését, amely várhatóan 1998 közepére kapható lesz.

A rutin immunizációt 2, 4 és 6 hónapos korban fogják adni, mondta Hsieh, mert a fertőzés 6 hónapos csecsemőknél fordul elő leggyakrabban.

A rotavírus fertőzés, mely bélgörcsökkel, hányással és hasmenéssel jár, kiszáradást okozhat. Legveszélyesebb a fejlődő országokban, ahol az elégtelen egészségügyi ellátás és a rossz higiénés körülmények fokozhatják a betegség súlyosságát. A fertőzés az elégtelen kézmosással terjed tovább, igen gyorsan.

A rotavírus fertőzés azonban sok amerikai csecsemőt is megbetegít, főleg a feketék között. Előfordulási aránya 33 a 100 000-hez. A déli államokban 100000 csecsemő közül 19 betegszik meg, leggyakrabban április és november között.

Világszerte a gyermekek 16%-a betegszik meg rotavírus fertőzésben, mielőtt eléri az 5 éves kort és nem lehet előre tudni, melyiküknél lép fel a súlyosabb forma.

A korábbi, rotavírus vakcina előállítására tett kísérletek nem adtak egyértelmű eredményt, mondta Hsieh. A RotaShield alapos biztonsági vizsgálaton esett át, állatokon és emberen is kipróbálták, mondta.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| rotavírus, védőoltás, oltóanyag, oltás, vakcina
2002-07-31 18:31:01

Web Design & Development Prowebshop