Vakcina, amely gyermekek súlyos hasmenését előzheti meg

Egy venezuelai tanulmány megerősíti azt a megfigyelést, hogy egy kísérleti, szájon át adható vakcina csecsemőkön és kisgyermekekben a súlyos hasmenést meg lehet előzni. A vakcina, melyet a FDA már vizsgál, a rotavírusok ellen hoz létre immunitást. Ez a vírus a legfőbb kórokozója világszerte a gyermekek súlyos hasmenésének.

hasmenés, vakcina, védőoltás, oltóanyag, oltás, gyermekek, súlyos, hasmenése, rotavírus, súlyos, rotavírus | The New York Times Health News Service   Medincorp | Charnow, J. A.

Kutatók randomizalt kísérlet során Caracasban, Venezuela fővárosában 2207 újszülöttnek adtak három adag vakcinát szájon át vagy placebo folyadékot. Megfigyelték a gyermekeknél előforduló hasmenéses epizódokat 19-20 hónapon át , a vizsgálatokat a gyermekek két éves korában fejezték be. A New England Journal of Medicine-ben közzétett eredmények azt mutatták, hogy a vakcinával kezeltek körében 88 %-nál ritkábban jelentkezett súlyos rotavirus okozta hasmenés és 75 %-nál mérsékelte a kiszáradást. A kiszáradás a rotavirus hasmenés legveszélyesebb szövődménye. Ezen kívül a vakcina 70 %-nál csökkentette a kórházi beutalások számát.

A tanulmány az első, mely igazolta a vakcina hatékonyságát a rotavírus ellen egy fejlődő országban - mondta Dr. Albert Z.Kapikian a National Institute of Allergy and Infectious Diseases, Bethesda, Md., a kísérlet egyik felügyelője. Egyéb vizsgálatok a vaccinát egyformán hatásosnak találták az USA-ban és Finnországban.

A NIAID szerint az USA-ban rotavírus okozta hasmenés miatt félmillióan fordulnak orvoshoz, ebből 55-100 000 kórházi felvételre kerül. Világszerte a rotavírus az egyedüli, legfontosabb veszélyes hasmenést okozó kórokozó kisgyermekeknél és csecsemőknél. Ez kb. 130 millió megbetegedést jelent évente, ez a fejlődő országokban 873 ezer gyerek halálát okozza.

A vakcina célja - mondja Kapikian - nem a fertőzés megelőzése, hanem a súlyos életet veszélyeztető si lehetőség és a gyógyszerek széles skálája áll rendelkezésre, sokan nem is tudnak betegségükről. A kezelt betegek felének nincs jól beállítva a vérnyomása, mondta Dr. Sheldon Sheps, az irányelveket kidolgozó munkacsoport vezetője.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| hasmenés, vakcina, védőoltás, oltóanyag, oltás, gyermekek, súlyos, hasmenése, rotavírus
2002-07-31 18:44:11

Web Design & Development Prowebshop