Az FDA elfogadta a csecsemőkori hasmenés elleni vakcinát

WASHINGTON - Az FDA elfogadta az American Home Products Corp. elsőként forgalmazott vakcináját a csecsemőkori hasmenés megelőzésére.

vakcina, védőoltás, oltóanyag, oltás, csecsemő, FDA, hasmenés, csecsemÅ‘ | The New York Times Health News Service   Medincorp | Jensen, K.; Reed, K.

A RotaShield nevű vakcina véd a rotavirus gastroenteritis ellen, ez olyan víruscsalád, amely 4 éves koráig szinte minden gyermeket megtámad, hányást, hasmenést okozva. Ez az első vakcina, amely védelmet nyújt a kórokozó ellen.

''Az új vakcina megelőzi a rotavirus legsúlyosabb hatásait a legtöbb kisgyermeknél'' - mondta az FDA megbízottja, Michael Friedman. ''És ha meg is jelennek a tünetek, enyhébbek lesznek és rövidebb ideig tartanak.''

A vakcina minden bizonnyal hamar el fog terjedni az orvosok között, mert a Centers for Disease Control and Prevention szakértői testülete már a nyár elején ajánlotta rutinszerű használatát. A vakcina nem összeférhetetlen az ilyen korban adott más oltásokkal (kanyaró, diftéria és más fertőző betegségek).

''Egy igen nagy mértékben fertőző betegség ellen lehet vele felvenni a küzdelmet, a fertőzést majd' minden kisgyermek megkapja 4 éves koráig'' - mondta Douglas Petkus, a szert kifejlesztő Wyeth-Ayerst szóvivője. ''Reményeinek szerint évente több mint egy millió fertőzésnek tudjuk majd elejét venni. Ez óriási megtakarítással jár.''

A vírus a fejlődő országokban szedi a legsűrűbben áldozatait, de lehet, hogy ezeken a helyeken nem is lehet majd beszerezni az oltóanyagot. Az Egyesült Államokban a vírusfertőzés következtében 20-40 gyermek hal meg évente és mintegy 55 ezren kerülnek kórházba. Évente mintegy 3,5 amerikai gyerek kapja meg a rotavírust valamilyen formában, mondta Petkus, a betegség az oka, hogy évente 500 ezren keresik fel a rendelőt.

A vírus felelős a hasmenéssel kapcsolatos egyéb betegségek következtében szükségessé vált kórházi és ambuláns kezelések mintegy a feléért, a költségek évente több mint 1 milliárd dollárra rúgnak, tette hozzá a cég szóvivője.

Megjelent: Bloomberg Business News

| vakcina, védőoltás, oltóanyag, oltás, csecsemő, FDA, hasmenés
2002-07-31 21:58:26

Web Design & Development Prowebshop