Hirdetés

A rotavírus-oltás sikertörténet

A rotavírus elleni védőoltás bevezetése jelentősen csökkentette a kórházi felvételek számát és a sürgősségi osztályok forgalmát az Egyesült Államokban. A kétéves tapasztalat azt mutatja, hogy az oltás 66-100 %-kal csökkenti a rotavírus eredetű hasmenéses esetek számát. A vírus akár halálos kimenetelű hasmenést is okozhat.

rotavírus, védőoltás |

InforMed Hírek6   InforMed | Seprődi, B.

Vannak már arra vonatkozó adatok is, hogy az oltás hatására kialakuló immunitás gátolja a kórokozó terjedését is, így csökkenti a nem immunizált gyermekek fertőződési arányát is.

Az oltás bevezetése előtt a rotavírus-fertőzések jelentős terhet jelentettek mind a fejlett országokban, mind pedig a fejlődő területeken. A betegség csecsemő- és kisgyermekkorban: a hasmenés miatti kórházi felvétel és halálozás első számú oka volt világszerte; évente kétmillió kórházi felvételért és félmillió gyermek halálát okozta.

Az oltás bevezetése óta egy 61 000 gyermeket felölelő vizsgálat szerint az alapellátásban beadható RotaTeq oltás teljes védelmet jelent a rotavírus-fertőzés ellen. A vizsgálatban 33 135 oltott és 27 954 nem oltott gyermek vett részt.

A védettség kialakulásával párhuzamosan csökkennek az egészségügyi kiadások is. az oltás bevezetése óta az egy gyermekre számított éves gyógyítási költség 12 000 dollárról (nem oltott gyermekek) nullára csökkent (oltott csoport).

A RotaTeq oltás 2006 januárjában kapta meg a szükséges engedélyeket az USA-beli egészségügyi hatóságoktól, a vakcinát szájon át kell beadni, 2, 4, illetve 6 hónapos korban. A piacon nem sokkal később megjelent egy másik oltóanyag is, a Rotarix két lépésben adandó be, négy hónapos kor előtt.

A korábbi vakcinákkal szemben ez a két új védőoltás a jelek szerint nem növeli az életveszélyes bélbetüremkedés kockázatát, (a belek teleszkópszerűen egymásba gyűrődnek, bélelzáródás, gyulladás és duzzanat alakul ki).

Egy másik kutatás arról számolt be, hogy az oltás a rotavírus-tesztnél a pozitív minták arányát 26 %-ról 8 %-ra csökkentette. A pozitív tesztek aránya minden korcsoportban csökkent, különösen a leginkább veszélyeztetett, 2-6 éves korosztályban.

Mivel a két éven felüli gyermekek valószínűleg nem részesültek védőoltásban, így a magas arányú átoltottság egy populációban védelmet jelent azok számára is, akik nem részesültek immunizálásban. Ez a jelenség a vírus szaporodásának és terjedésének gátlásával magyarázható.

Az USA hatóságai szerint az igazolt rotavírus-megbetegedések száma 80 %-kal csökkent az oltás bevezetése óta. Az Államok több területéről is érkeztek olyan jelzések, hogy a betegségre visszavezethető kórházi felvételek száma egy nagyságrenddel esett.

Magyarországon az oltás elérhető, ára tizenötezer forint körül van.

rotavírus, védőoltás

2008-11-11 11:13:23

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop