Ajánlatos védekezni a rotavírus ellen

Ajánlatos minél kisebb korban védekezni a rotavírus ellen, mert ezzel nem csak a kisgyermeket, de a többi családtagot is meg lehet védeni ellene. A szúrás nélkül, szájon át adható oltás már 6 hetes kortól adható.

rotavírus, oltás, rotavírus | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

A rota vírus fertőzés gyakorlatilag elkerülhetetlen: világszerte szinte minden kisgyerek átesik rajta különböző súlyossággal, a családtagokat, idős, beteg nagyszülőket is a csecsemő immunizálásával lehet megvédeni, mert a rotavírus ellen nincs hatékony gyógyszer.

A súlyos hasmenés miatt kiszáradással fenyegető fertőzés kisgyermekek, csecsemők esetében olyan heves lefolyású lehet, hogy infúziós folyadékpótlás is szükség lehet. Magyarországon a rotavírus fertőzéssel kórházba kerülő kisgyermekek több mint 60 százaléka 24 hónapnál fiatalabb, és 3 százalékuk szorul intenzív osztályos ellátásra.

Az oltás már hat hetes kortól elkezdhető, és a kétadagos oltási sorral 12 hetes korra kialakítható a védelem. Fontos azonban, hogy a baba 24 hetes kora előtt kapja meg mindkét adag vakcinát, a háromadagos vakcinával legkésőbb a baba 32 hetes koráig be kell fejezni az oltási sorozatot – mondta Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

A rotavírus borzasztóan ragályos, nagyon hamar megfertőzheti a család arra fogékony tagjait. A vírus életképes marad a játékokon, jelen lehet a mosdóban, a konyhában, a fertőzött széklettel szennyezett tárgyakról, kézről pedig közvetlenül is bejuthat a gyermek szervezetébe.

A rotavírus elleni oltás 81 ország oltási rendjében szerepel és Magyarországon is egyre több önkormányzat ismeri fel a megelőzés fontosságát.

| rotavírus, oltás
2017-05-19 20:13:23

Web Design & Development Prowebshop