Akut fertőző hasmenés

A fertőző hasmenés gyakori laza és formálatlan széklet ürítésével járó, fertőzés következményeként kialakuló megbetegedés. Csecsemőkorban a bakteriális és vírusos fertőzések messze a leggyakoribb okai az akut hasmenéseknek, habár a hasmenésnek számos egyéb oka is lehet.

hasmenés | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
A baba fertőződhet, ha a fertőzött szülőcsatornán történő áthaladáskor kórokozókat nyel, vagy ha szennyezett kézzel érintik meg. Egyéb, kevésbé gyakori források a fertőzött háztartási eszközök, a szennyezett ételek és cumisüvegek. Időnként fertőzést okozhat a levegőbe került kórokozó belélegzése, elsősorban vírusos járványok idején. A túlzsúfolt kórházi gyermekosztályok a fertőző hasmenéses járványok melegágyai. A hasmenések gyakrabban fordulnak elő nem megfelelő higiéniás körülmények mellett vagy rossz anyagi helyzetben élő, népes családokban. A fertőző hasmenések gyakoribbak bölcsődékben és óvodákban is.

Tünetek és kórisme

A fertőzés hirtelen hasmenést, hányást, véres székletet, lázat, rossz étvágyat vagy csüggedtséget okozhat. A hasmenés gyakran kiszáradással jár, enyhe esetben, csak a csecsemő szája száraz. Közepes kiszáradás a bőr feszességének elvesztését okozza. A szemek és a kutacsok (lágy rész a fejtetőn) besüppednek. Súlyos kiszáradás életveszélyes állapotot jelent, kialakulhat gyorsan is, és általában jelentős vérnyomáseséssel jár (sokk).

Hasmenés során a szervezet folyadékot és elektrolitokat, például nátriumot és káliumot veszít, emiatt a csecsemő aluszékony vagy nyugtalan lehet, ritkán a szívritmus szabálytalanná válhat és agyvérzés is előfordulhat.

A betegtől vett vérmintából megmérik az elektrolitok szintjét és a fehérvérsejtek számát, amely utóbbi a bakteriális fertőzések során magas. Az orvos megpróbálja azonosítani a hasmenést okozó kórokozót a székletminta mikroszkópos vizsgálatával és laboratóriumi tenyésztésével.

Kezelés

A rotavírus által okozott, súlyos, fertőző gastroenteritis megelőzésére szájon át adható rotavírus vakcina alkalmazható. A gyakori széklettel és hányással veszített folyadékmennyiség és az elektrolitok pótlása az elsőés legfontosabb lépés a csecsemő kezelésében Amennyiben a csecsemő nagyon rossz állapotban van, a folyadékot kórházban intravénásan pótolják, egyébként a csecsemő itatható a különböző kereskedelemben kapható, elektrolitokat tartalmazó termékek valamelyikével. A fertőzés továbbterjedésének megelőzésében rendkívül fontos, hogy a csecsemővel érintkező személyek igen alaposan mossanak kezet.

A szoptatás folytatandó, hogy elkerüljük a csecsemő alultáplálását és fenntartsuk az anyában a tejelválasztást. Nem szoptatott csecsemőknek laktóz-mentes tápszert kell adni, amint rendeződött a kiszáradás. Az általában használt tápszert néhány nappal később fokozatosan vezethetjük vissza az étrendbe, de ha a hasmenés visszatér, több héten át laktóz-mentes tápszerrel pótolhatjuk továbbra is.

Habár az akut fertőző hasmenést okozhatja baktérium, antibiotikumra általában nincs szükség, mert a fertőzés legtöbbször kezelés nélkül elmúlik. Bizonyos fertőzéseket azonban antibiotikummal kezelnek, hogy megelőzzék a fertőzés szóródását a bélrendszerből. Mindazonáltal, a hasmenést megállító gyógyszerek adása árthat a csecsemőnek, mert meggátolja, hogy a szervezet a fertőző kórokozókat a széklettel kiürítse.

| hasmenés
2009-06-10 13:43:06
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop