Az első védőoltás Európában rotavírus fertőzés ellen

A rotavírusok okozta betegségek következtében 87.000 kisbaba kerül évente kórházba, és több mint 700.000 orvosi vizit válik szükségessé európai viszonylatban. Összességében az EU-ban élő 23,6 millió 5 éven aluli gyermekből megközelítőleg 3,6 millió kapja meg a rotavírus gastroenteritist (RVGE) minden évben1.

rotavírus, védőoltás, vakcina, rotavírus | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed
A rotavirus fertőzés több napig tartó hasmenéssel és hányással jár együtt, amelyek súlyos kiszáradáshoz (dehidrációhoz), és kezeletlen esetben akár halálhoz vezethetnek.

A rotavirus a vírusos eredetű hasmenéses betegségek leggyakoribb kórokozója csecsemő- és gyermekkorban világszerte . A gyermekek 95%-a átvészel legalább egy fertőzést 3-5 éves koráig függetlenül faji, társadalmi ill. szociális hovatartozásától. A kórházi kezelések és ambuláns vizitek (szükségességének) magas aránya miatt 1 a RVGE gazdasági költségkihatásai is magasak. Egy legutóbbi tanulmány szerint ennek teljes költsége Franciaországban eléri a 28 millió eurót évente10.

Az Európai Bizottság megadta az engedélyt a GlaxoSmithKline rotavírus vakcinájának forgalomba hozatalához az Európai Unióban (EU), engedélyezve a csecsemők aktív immunizációját az erősen fertőző rotavírus ellen 6 hetesnél idősebb életkortól. Ez lesz az első elérhető vakcina gyermekek számára Európában, s így Magyarországon is a rotavírus okozta gastroenteritis megelőzésére.

A vakcina két adagból álló, szájon keresztül beadandó védőoltás, amit az RVGE betegség elleni korai védelem kialakítása céljából a fertőzés előfordulásának 6-24 hónapos életkorban észlelhető természetes csúcsa előtt, azaz 2-4 hónapos életkor körül javasolt alkalmazni 3,4,5.

A készítmény együttadható minden, az európai országok életkorhoz kötött védőoltási rendjében szereplő csecsemőkori vakcinával 6. Az oltóanyagot eddig 33 országban törzskönyvezték és 1,4 millió adagot szállítottak ki a vakcinából a 2005-ös első, mexikói bevezetése óta.

A rotavírus erős fertőzőképessége nehézzé teszi a betegség terjedésének megakadályozását. Emiatt egyedül a a védoltás előzi meg ezt a betegséget.
A védőoltás biztonságosságát egy közelmúltban végzett tanulmányban igazolták, amely azt mutatta, hogy a vakcina ritkábban váltott ki súlyos mellékhatásokat, mint a placeboként használt szer.

Ez az elsőként engedélyezett legyengített (attenuált) vírust tartalmazó, szájon át adható, humán vakcina, amely védelmet nyújt a súlyos, rotavírus eredetű hasmenések ellen. Az európai törzskönyvezés mellett további 33 országban engedélyezték bevezetését.

| rotavírus, védőoltás, vakcina
2006-03-05 20:38:55

Web Design & Development Prowebshop