Új rotavírus vakcina

Olyan új vakcinát fejlesztett ki egy nemzetközi kutatócsoport a rotavírus ellen, amely újszülött korban adható. A vakcina újszülöttek millióinak életét mentheti meg világszerte. Az ausztrál Murdoch Gyermekegészségügyi Kutatóintézet (MCRI) közleménye szerint, mely a New England Journal of Medicine című orvosi folyóiratban jelent meg.

rotavírus, védőoltás, vakcina | InforMed Hírek14   InforMed | Sándor, K.

A rotavírus az öt év alatti gyerekek súlyos hasmenésének leggyakoribb oka, évente mindegy 215 ezer gyerek halálát okozza, további milliók kerülnek kórházba miattí. Noha léteznek a rotavírus ellen védőoltások. a világ több mint 90 millió gyereke nem jut hozzá. A forgalomban lévő védőoltásokat csak a születés utáni hatodik héttől adhatják be a tulajdonságaik miatt.

A RV3-BB elnevezésű oltóanyag1649 újszülöttön tesztelték az indonéziai Klaten, Közép-Jáva, Sleman régiókban és Yogyakarta városában 25 kórház és egészségközpont részvételével.

A klinikai teszt után megjelent közlemény szerint az immunizált csecsemők 94 százalékát védte a vakcina egy éven át, 75 százalékukat akár 18 hónapos korukig. A vakcinát három dózisban szájon át adagolják.

Az új vakcinát olyan vírustörzsből fejlesztették ki, amely az újszülötteknél megtalálható, de nem betegíti meg, alkalmas és biztonságos. Azért fontos újszülött korban oltani, mert számos országban a szülés a legjobb alkalom az immunizációra, mert az anya ekkor kerül kapcsolatba az egészségügyi szakemberekkel.

| rotavírus, védőoltás, vakcina
2019-06-10 09:52:44

Web Design & Development Prowebshop