Az orvosi váró játékai a kórokozók melegágya

Jobb, ha a saját játékaikat viszik az orvoshoz - állítják amerikai baktériumvadászok, akik a várótermekben minden ötödik játékon kimutattak olyan kórokozókat, amelyek náthát okozhatnak. A kereskedelemben kapható fertőtlenítő törlők pedig csak „mérsékelten hatékonyak”.

fertőzés, baktériumok, gyermek, betegség | InforMed Hírek11   InforMed | Seprődi, B.
A vizsgálat során olyan is volt, hogy egy eredetileg negatív játék a fertőtlenítés után pozitív lett. A szerzők azt feltételezik, hogy valahogy átvihették a vírusokat.

Korábbi vizsgálatok már kimutatták, hogy a megfázással küszködő emberek kórokozókkal fertőzik a kilincseket, a hűtőszekrény nyitóját, a tévé távirányítóját és a fürdőszobai csapokat. Az is kiderült, hogy ezek a vírusok akár 24 óráig is életben maradnak azután, hogy a tulajdonosuk elhagyja a területet, és így újabb fertőzéseket hozhatnak létre a gyanútlan járókelőkben.

A legújabb kutatás során 30 felnőttet vizsgáltak, akiknél éppen csak kezdtek kibontakozni a nátha tünetei. 16 résztvevő orrváladéka pozitív volt rhinovírusra, ami az összes megfázások mintegy felét okozza.

A résztvevők környezetében található tárgyak DNS-vizsgálata kimutatta, hogy a betegek gyakorlatilag mindent megfertőzhetnek, amihez hozzáérnek. A legfertőzőbbek a só- és borsszórók voltak, ezek minden egyes páciensnél pozitívnak bizonyultak.

A kutatók arra is kíváncsiak voltak, hogy ezek a vírusok képesek-e fertőzést okozni, ezért a betegek egy-egy csepp váladékát rácseppentették a villanykapcsolóra, a telefon nyomógombjaira, és más gyakran használt felületekre. Azt találták, hogy egy órával a csepp megszáradása után a vírusok 22 %-a fertőzőképes volt. 24 óra után már csak 3 % volt képes fertőzést okozni, és 48 óra után már nem találtak fertőzésképes vírust.

„A jó hír az, hogy a vírusok elpusztulnak” - fogalmaztak a szerzők. - „A rossz viszont az, hogy ha egy szobába belépve felkapcsolunk egy villanyt, amit egy náthás valaki kapcsolt le utoljára, akkor elég jó esélyeink vannak arra, hogy elkapjuk a vírust.”

Akkor hogyan védekezhetünk? Generációk óta halljuk a tanácsot, hogy mossunk kezet az influenzaszezonban. A legújabb vizsgálatok már azt is felvetik, hogy az arcmaszk és az alkoholos kézfertőtlenítők is hasznosak lehetnek.

| fertőzés, baktériumok, gyermek, betegség
2013-01-15 09:46:38
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop