Legutóbbi cikkek

Gyorsan terjed a diftéria Jemenben a WHO tájékoztatása szerint

Gyorsan terjed a diftéria, azaz a torokgyík Jemenben, ahol december 22. óta több mint kétszeresére nőtt a feljegyzett megbetegedések száma - közölte kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO) sajtófelelőse a világszervezet genfi székhelyén.


Több mint hétszáz diftériagyanús esetet jegyeztek fel a bangladesi rohingja menekülttáborokban

Hétszázhuszonkét diftériagyanús esetet és a betegségnek tulajdonítható kilenc halálesetet jegyzett fel a bangladesi rohingja menekülttáborokban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) segélyszervezet - jelentette kedden a WHO.


Diftéria (torokgyík)

Baktérium, Corynebacterium diphtheriae) által okozott heveny fertőző betegség. A kórokozó leggyakrabban a légutakon kerül be a szervezetbe, és a torokban, garatban vagy az orr nyálkahártyáján tapad meg, szaporodik. A megtelepedés helyén fehér-szürkés lepedék képződik (az ún. álhártya vagy krup), amely alatt a nyálkahártya elhal. A betegség klinikai tünetei közül a láz, elesettség, fejfájás, nyelési nehézség és légzési nehézség dominál. A baktérium által termelt toxin a vérárammal távoli szervekhez is eljuthat, érinti a szívet, vesét stb. A diftériánál tehát a toxin helyileg (álhártya) és a véráram révén generalizáltan is kifejti a hatását.


Torokgyík (diftéria)

A diftériabaktériumot a beteg ember és az egészséges baktériumhordozó terjeszti, leggyakrabban cseppfertőzés, ritkábban közvetlen érintkezés útján. A városlakók általában mind átfertőződnek, legtöbbjük anélkül, hogy megbetegednének.


Torokgyík (diftéria)

A torokgyík a Corynebacterium diphtheriae által okozott fertőző, néha halálos kimenetelű megbetegedés. Sok évvel ezelőtt egyike volt a gyermekhalálozás vezető okainak. Napjainkban a torokgyík a fejlett országokban ritka, főként a betegség elleni védőoltás széles körű elterjedésének köszönhetően.


Web Design & Development Prowebshop