Eritéma infekciózum

Az eritéma infekciózum (erythema infectiosum, fertőző bőrpír, ún. ötödik betegség) fertőző, pörsenés szerű vagy kiemelkedő vörös kiütéseket okozó, enyhe vírusos megbetegedés.

A betegséget a humán parvovírus B19 okozza, leggyakrabban a tavaszi hónapokban, gyakran földrajzilag körülhatárolt járványok formájában, kisgyermekek és tizenévesek között. A fertőzés főleg fertőzött ember által kilégzett parányi nedvességcseppek belélegzésével terjed. Terhesség során átjuthat az anyából a magzatba is és halvaszülést vagy súlyos vérszegénységet, továbbá folyadék felhalmozódást, ödémát okozhat.

Tünetek, kórisme és kezelés

A tünetek kb. 4-14 nappal a fertőzés után kezdődnek, igen változatosak, a betegek egy része akár tünetmentes lehet. Az eritéma infekciózumot jellemzően alacsony láz, enyhe betegségérzet és vörös arc kíséri, ami gyakran úgy néz ki, mintha megütötték volna a beteget. Egy vagy két napon belül megjelennek a kiütések, különösen a karokon, a lábakon és a törzsön, de a tenyereken és a talpakon általában nem. A kiütés nem viszket és pörsenésszerű, kiemelkedő vörös mezők jellemzik csipkés mintázattal, különösen a kar ruhával nem fedett részein, mert a kiütést rontja a napfény.

A betegség általában 5-10 napig tart. A következő néhány hét alatt a kiütés átmenetileg ismét megjelenhet napfény, mozgás, hő, láz vagy érzelmi stressz hatására. Felnőttekben enyhe ízületi fájdalom és duzzanat maradhat vissza, illetve hetekkel-hónapokkal később is hol megjelennek, hol eltűnnek ezek a tünetek.

Az orvos a diagnózist a kiütések jellegzetes megjelenésére alapozza. Vérvizsgálatok segíthetik a vírus azonosítását. A kezelés célja a tünetek enyhítése.

| erythema infectiosum, fertőző bőrpír, humán parvovírus B19
2009-02-12 14:42:48
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop